Hükümet, yeni döneme ilişkin özgürlükler ve anayasayla ilgili iddialı hedefler koydu. Bunun yanında, yeni dönemde polisin yetkilerini artıran yasaların çıkarılacağı belirtildi

60.Hükümet'in programı dan Genel Kurul'da okundu. Saat 15.00'de başlayan Genel Kurul'da önce Bakanlar Kurulu'nun atandığına ilişkin cumhurbaşkanlığı tezkeresi okundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis kürsüsünde, İçişleri Bakanlığı'na atanan Beşir Atalay ile Dışişleri Bakanlığı'na getirilen Ali Babacan tarafından hazırlanan 60. hükümetin programını okudu. Erdoğan, "Siyasetimiz, milletten aldığı gücü millete sunacaktır. Yeni hükümetimiz Türkiye'ye kazandırma hedefini esas almaktadır. Daha önceki hükümetimiz döneminde bir çok reform başarıyla gerçekleşmiş, temel hak ve özgürlüklerden, sosyal güvenlik sisteminden, yoksulluğun azaltılmasına kadar geniş bir alanda önemli mesafeler alınmıştır" dedi. 76 sayfalık hükümet programı, AKP'nin 22 Temmuz seçimleri öncesinde açıkladığı Seçim Beyannamesi'nin özeti niteliğini taşırken, hükümetin ortaya koyduğu en iddialı hedef sivil anayasa ve özgürlükler konusunda oldu. AKP, Prof. Ergun Özbudun başkanlığındaki akademisyenlerden oluşan komisyon tarafından hazırlanan anayasa değişikliği üzerindeki çalışmalarını başlatırken, hükümet programında sivil anayasa konusundaki hedefler; "sivil, kısa, açık, yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkileri parlamenter demokrasiye göre düzenleyen bir anayasa hazırlanacak. Temel hak ve özgürlükler konusunda yeni adımlar atılacak; bu alanların kapsamı genişletilecek. Anayasadaki yasama, yürütme ve yargı arasındaki yetki karmaşasına son verilecek" şeklinde dile getirildi.

İŞKENCEYE SIFIR TOLERANS
Hükümet programında demokrasi ve özgürlükler alanının genişletileceği de kaydedildi. İnsanlık dışı uygulamalara son verileceği, işkenceye sıfır tolerans tanınacağı ve güçlü bir sivil toplumun oluşmasının hedeflendiği dile getirildi. Anayasa konusunda iddialı hedefler ortaya koyan hükümet, AKP seçim beyannamesinde olduğu gibi hükümet programında da türban ve anayasa değişikliği ile kaldırılması planlanan YÖK konusuna yer vermedi.

ÇEVRE UNUTULDU
Hükümetin programında çevre sorunları konusunda somut vaatler ön plana çıkmazken, daha önceki hükümet döneminde eleştiri konusu olan ve 10. cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e takılan 2B'ler konusunda önemli hedeflerde bulunuldu. Ormanlık alanlarına tahrip edilmesine yol açacağı gerekçesiyle kamuoyunda tartışma konusu olan 2B'lerle ilgili düzenlemenin yeni dönemde gerçekleştirileceği vurgulanan programda, 2B'lerin satışı ise 50-60 milyar dolar gelir hedeflendiği dile getirildi. Hükümet yeni dönemde yerel yönetimlere büyük önem vereceğinin işaretlerini de verdi. Hedefler arasında ise yerel yönetimler reformu ve kamu yönetim reformunun yasalaştırılacak öncelikli konular arasında yer alacağı belirtildi.

ZORUNLU EĞİTİM 12 YIL
Hükümet, eğitime ilişkin ise zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarma hedefinde bulundu. Okul öncesi eğitimde, okullaşma oranını asgari yüzde 50'ye çıkarma sözü veren AKP, 2023 hedefini ise yüzde 80 olarak açıkladı.

Hükümetin yeni döneme ilişkin dış politikadaki en iddialı hedefi yine AB oldu. Hükümet, 59. hükümet döneminde önce Sezer'e ardından da Anayasa Mahkemesi'ne takılan Genel Sağlık Sigortası Sisteminin ise 2008 yılında hayata geçirileceğini bildirdi. Programda, asayiş olaylarıyla etkin mücadele için de yeni düzenlemeler ve önleyici kolluk hizmetlerinin güçlendirilmesi öngörülüyor. Hükümetin bu çerçevede atacağı en önemli adım ise geçen dönem Meclis'e sunulan ve kamuoyunda tepkilere yol açan polisin yetkilerini artıran tasarının yasalaştırılması olacak.

EVRİN GÜVENDİK ANKARA

* * *
Devlet bakanlarının görev dağılımları belirlendi
Başbakanlığa bağlı olan veya ilgilendirilen kuruluşlar ile görevlerin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları ile Devlet Bakanları arasındaki dağılımına ilişkin Başbakanlık Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgeye göre, görev dağılımları şöyle: Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bağlı kurum ve kuruluşlar: Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, MİT, TOKİ.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek: Görevi, parlamento ile ilişkiler, Kıbrıs ile ilgili koordinasyon işleri, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulunun tavsiye kararlarının ve görüşlerinin değerlendirilmek üzere Bakanlar Kurulu'na sunulması ve Bakanlar Kurulu'nda kabulü halinde bu tavsiye kararlarının uygulanmasının koordinasyonu ve izlenmesi, Kamu Yönetimi Reformu çalışmalarının koordinasyonu, insan hakları ile ilgili kurullar ve insan hakları ile ilgili konularda koordinasyon.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı: Görevi: Danıştay ile ilişkiler. Bağlı kurum ve kuruluşlar: Gümrük Müsteşarlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Tanıtma Fonu Kurulu Sekreterliği.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren: Görevi: Ekonomik konularda genel koordinasyon. Bağlı Kurum ve Kuruluşlar: DPT, Türkiye İstatistik Kurumu, GAP, Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası,SPK, BDDK, TMSF.
Devlet Bakam Mehmet Aydın: Görevi: Bilgi ve teknoloji faaliyetlerinin koordinasyonu. Bağlı kurum ve kuruluşlar: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü . TRT, AA, RTÜK.
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu: Görevi: Kamu toplu iş sözleşmelerinin koordinasyonu, Kamu hizmeti görevlileri toplu görüşmelerinin koordinasyonu, Bağlı Kurum ve Kuruluşlar: Devlet Personel Başkanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Futbol Federasyonu Başkanlığı, TAPDK.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen: Görevi: Yurtdışı müteahhitlik, mühendislik ve müşavirlik hizmetlerinin koordinasyonu. Bağlı Kurum ve Kuruluşlar: Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracat Kredi Bankası.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu: Bağlı kurum ve kuruluşlar: Özürlüler İdaresi Başkanlığı, SHÇEK, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Darülaceze.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek: Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası.
Devlet Bakanı Mustafâ Said Yazıcıoğlu: Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının sorunları, Türk Cumhuriyetleri ve Toplulukları ile Kardeş Topluluklarla ilişkiler ve bunlarla ilgili araştırma, planlama ve koordinasyonun sağlanması. Bağlı kurum ve kuruluşlar: Diyanet İşleri Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı.
Ayrıca, Avrupa Birliği makamları ile yapılacak tam üyelik müzakerelerinde "Başmüzakereci" görevini Dışişleri Bakanı Ali Babacan yürütecek. İstihdamı geliştirme konularında 2003/25 sayılı genelge ile belirlenmiş bulunan görevler ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yerine getirilecek.