TBMM’de Milli Savunma Bakanlığı’na ilişkin bütçe sunumunda konuşan Bakan Hulusi Akar, “Biz Libya'da kesinlikle yabancı güç değiliz" ifadelerini kullandı.

Hulusi Akar: Libya’da yabancı güç değiliz

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Biz Libya'da kesinlikle yabancı güç değiliz" dedi.

Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Savunma Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesinin sunumunda gündemdeki konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Suriye'nin kuzeyinde yapılan Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarının başarıyla icra edildiğini, İdlib bölgesinde Bahar Kalkanı harekatıyla da yeni bir göç dalgası ve başta kadınlar ile çocuklar olmak üzere insanlık dramının yaşanmasının da önlendiğini söyleyen Akar, "Bu operasyonlar sonucunda, yaklaşık 470 bini İdlib'e olmak üzere 1 milyondan fazla Suriyeli evlerine ve topraklarına gönüllü, güvenli ve saygın bir şekilde dönmüştür. Suriye harekat alanında zaman zaman ateşkes ihlalleri ve saldırılar meydana gelmektedir. Yapılan her türlü tacize ve saldırıya misliyle karşılık verilmekte, her türlü tedbirler alınmaktadır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 29 Eylül'de Soçi'de yapılan görüşmeden sonra taciz ve saldırılarda bir azalma meydana geldiğini söyleyen Akar, "Bu çerçevede, Suriye konusunda Rusya ile sahada ve masada temas ve koordinasyonumuz devam etmektedir. Güvenli hale getirilen bölgelerde hayatın normalleşmesi için ilgili bakanlık, kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak çalışmalar devam etmektedir" açıklamalarında bulundu.

“LİBYA’DA SİYASİ SÜREÇ BAŞLAMIŞSA TÜRKİYE’NİN SAYESİNDE”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin sadece ülkesinin güvenliği için değil, dost ve kardeş ülkelerin barış, huzur ve güvenliği için de mücadele ettiğini aktaran Akar, "500 yıllık kardeşlik bağlarımız olan Libya'da ikili anlaşmalarımız ve TBMM'nin onayı doğrultusunda bulunuyor; askeri eğitim, yardım ve danışmanlık faaliyetleri icra ediyoruz. Bir hususun iyi anlaşılması lazım, Biz Libya'da kesinlikle yabancı güç değiliz." dedi.

Şu anda Libya'da istikrar adına bir gelişme varsa ve siyasi süreç başlamışsa bunun Türkiye’nin katkılarıyla mümkün hale geldiğini ifade eden Akar, "Libya makamları da bu gerçeği ifade etmektedir. Amacımız 'Libya, Libyalılarındır' anlayışıyla toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini sağlamış, barış ve istikrar içerisinde yaşayan bir Libya'nın oluşumuna katkıda bulunmaktır." diye konuştu.

“KABİL HAVALİMANI ÇALIŞMALARINA KATAR İLE DEVAM EDİYORUZ”

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afganistan’da bugüne kadar önemli görevler üstlendiğini, BM ve NATO kararlarına istinaden TSK bünyesinde Afganistan'da 2002'den itibaren yaklaşık 20 bin personel görev yaptığını belirten Akar, şu ifadeleri kullandı:

"ABD ve NATO'nun Afganistan'dan ayrılma kararını müteakip beklenenden hızlı gelişen ve şartların daha da güçleştiği son süreçte, tahliye kararı alınmış ve 48 saatten az bir süre içerisinde, planlandığı şekilde tahliye işlemi başarıyla tamamlanmıştır. Mehmetçik, bugüne kadar görev aldığı tüm coğrafyalarda olduğu gibi Afganistan'da da atalarımıza ve şanlı tarihimize yaraşır şekilde görevlerini başarıyla icra ederek yerel halkın gönlünü kazanmış, dünya barışına hizmet etmenin gururuyla sağ salim ülkesine dönmüştür. Türkiye olarak bundan sonra da bölgedeki gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda tüm Afgan halkı için önemli olan Kabil Havaalanı'nın işletilmesine yönelik çalışmalara Katar ile birlikte devam etmekteyiz."