Hunutlu santralından derhal vazgeçin!

Volkan Ateş

Adana Hunutlu Termik Santral projesinin finansmanı Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (ICBC) Kenya’nın Lamu kentinde yapılması planlanan Doğu Afrika’nın en büyük termik santral projesinden çekildi. Projenin yaratacağı çevresel ve sosyal riskler nedeniyle bankanın geri çekilmeye karar verdiği belirtildi. Doğu Afrika’daki en büyük ve Kenya’daki ilk kömür santralı olması beklenen projeye ICBC, 1,2 milyar ABD Doları aktaracaktı. ICBC ile bu süreçte bir çok kez iletişime geçen yaşam savunucuları “Hunutlu Termik Santral projesinden de vazgeçecek misiniz?” diye sordu.

‘Adana’ya temiz hava’ kampanyası altında bir araya gelen kuruluşlar, bugüne kadar 50 binin üzerinde imza topladı. Koruma altındaki bir kaplumbağa yuvalama kumsalına kurulan santralın neden olacağı ekolojik yıkıma karşı çıkan kampanyacılar aynı zamanda, santralın faaliyette olacağı süre boyunca iki bin kişinin de erken ölümüne neden olacağını raporlarla ortaya koymuştu.


Doğu Akdeniz Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Sadun Bölükbaşı “ICBC’den aynı hassasiyeti Adana’da da göstermesini istiyoruz. Kendilerine bir mektup daha gönderip Hunutlu santralına yönelik tutumlarını sorduk. Santralın Adana’da sebep olacağı ekolojik ve sosyal yıkımı birçok bilimsel çalışmayla ortaya koyduk. Santral, Türkiye’deki mevzuata, uluslararası sözleşmelere ve özellikle de yakın zamanda karbon nötr olmayı hedeflediğini açıklayan Çin’in yeşil finans politikalarına aykırı” dedi.

660 Megawattlık iki üniteden oluşan 1320 MW kapasiteli Hunutlu Kömürlü Termik Santral projesi tamamlanırsa:

♦ Her yıl 2,8 milyon ton kömür ithal edilecek.

♦ Sugözü Sahili’nde bulunan ve faaliyetine devam eden Sugözü İthal Kömürlü Termik Santralı’nın sadece 1,8 km doğusuna ikinci bir kömürlü termik santralı yapılmış olacak.

♦ Projeye sırasıyla 1,5 km, 2,6 km ve 2,8 km uzaklıkta bulunan Sugözü Köyü, Herekli Mahallesi ve Demirtaş Köyü doğrudan etkilenecek.