Araba taciri Mike Brewer ve Formula 1’in eski mekanikçisi ve TV sunucusu Marc Priestley bir arada hurdalıktan aldıkları arabaları bir efsaneye dönüştürüyor. Brewer programı için, “Bu eski klasik arabaların bazılarının gerçekten güzel olduklarını unutmayın. Onları yenilemezsek yok olurlar” diyor

Hurdalıktan bir efsane yaratmak

BURAK ABATAY

Televizyon tarihinin uzun soluklu programlarından ‘Tamirat Tadilat’ın (orijinal adıyla ‘Wheeler Dealers’) yıldızı Mike Brewer, eski Formula 1 mekanikçisi Marc Priestley’nin katılımıyla Ocak 2020’de Discovery Channel’da ‘Tamirat Tadilat Rüya Arabalar’ adında yeni bir içerik ile sevenlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. İkili, yeni programda eski ve hurda arabaları kendisine hayran bıraktıran yepyeni bir hale büründürüyor. İkiliyle çekim arasında yaptığımız bir telefon görüşmesinde birlikteliklerini ve arabaları konuştuk.

  • Bu projeye başlama hikâyeniz nedir?

Mike Brewer: Wheeler Dealers Dream Car sıradan insanların arabalarını alıp, hayallerindeki arabalarla takas etmemizi konu alan bir program. Hayallerindeki arabaya kendi başlarına ulaşması mümkün olmayan insanlar bulduk. O noktaya gelmek için yardıma ihtiyacı olacak insanlar. Ve hem benim alım satım işlerindeki becerim hem Marc’ın mekanik konusundaki uzmanlığı sayesinde insanların alçakgönüllü başlangıç noktaları olan ucuz küçük arabalarını alıp, hayallerindeki arabayla takas ediyoruz.

  • Bu aslında bir tür geri dönüşüm. Ne dersiniz?

M.B.: İnsanların yeni araba almak zorunda kalmaları yerine, her zaman arabaları geri dönüştürerek yollarda kalmalarını sağlamak istiyoruz. Eski arabaların bir sorunu yok. İşliyorlar ve harikalar. Ama çalışmaya devam etmeleri için bakım ve ilgiye ihtiyaçları var. Biz bu noktada devreye giriyoruz. Yani işimiz, kendimiz ve bu insanlar için arabaları geri dönüştürmek. Ve aynı şekilde, yeteri kadar araba geri dönüştürebilirsek birisinin hayalindeki arabaya ulaşabiliriz. Bu eski klasik arabaların bazılarının gerçekten güzel olduklarını unutmayın. Onları yenilemezsek yok olurlar.

Marc Priestley: Evet sonsuza dek yok olurlar. Bu yüzden insanların arabalarına bakım yapmaları çok önemli. Çünkü etrafta muhteşem mühendislik ve dâhice tasarım örnekleri var. Eğer onlarla ilgilenmezsek yok olup gidecekler.

  • VW ve bir diğer markanın karbon salınımı hakkındaki haberleri okuduk, biliyoruz. Peki sizin bu Dünya’nın geleceği ve yeni bir araba almak konusundaki fikriniz nedir?

M.B.: Yeni arabaların çok akıllı ve teknik olarak verimli olduklarına dair şüphe yok. Ve bugün neredeyse her üreticinin elektrikli bir opsiyon sunduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ve geleceğimizin bu olduğunu inkâr edemeyiz. Ama dünyada hala milyarlarca benzin ve dizel ile çalışan araba var ve Dünya’nın etrafında dört dönüyorlar. Ve bence, bu arabaları ne kadar uzun süre hareket halinde tutarsak, geri dönüştürmek anlamında, o kadar iyi olur. Gelecek ve geleceğin teknolojilerini sonuna kadar destekliyorum. Ve arabaların giderek daha akıllı hale gelmeleri de çok hoş. Ama kendi adıma konuşmam gerekirse, birilerinin elektrikli araba kullandığını görünce klasik arabamı kullanma konusunda kendimi iyi hissediyorum.

  • Arabalara ilgi duyan bir sürü insan var. Bu, oldukça heyecan verici bir hobi. Ve sizi Dünya çapında birer kahraman olarak görüyorlar. Eski arabaları yenilemek size ne hissettiriyor? Ne hissediyorsunuz?

M.B.: Evet. Eski arabaları tekrar yola çıkabilmeleri için yenilediğimiz için kahraman olarak görülüyor olmamız çok hoş. Bu her zaman iyi bir şey. Ama biz, hem ben, hem Marc, birer kahraman gibi hissetmiyoruz. Bizim için konu her zaman üzerinde çalıştığımız araçtır ve dizimizin asıl kahramanının onlar olduğunu düşünüyoruz. Biz yıldız değiliz. Konu her zaman arabalar ve onların üzerinde yaptığımız çalışmalar ve her zaman programın yıldızı olduklarından emin olmak.

  • Peki en favori arabanız hangisi? En favori eski araba markalarınız?

M.B: Kişisel olarak benim için güzel orijinal bir Mini ve hayalimdeki araç, aynı zamanda sahip olduğum, 1964 model bir Mini Cooper S.
M.P.: Benim için ise klasik bir Porsche. Eski 911 veya Porsche Speedster’ın tasarımını ve tarzını çok seviyorum. Yani hayalimdeki araba mutlak klasik bir Porsche.