Hüseyin Kete'nin yeni kısa filmi “Bir Çift Göz” isimli filmiyle izleyicilerle buluşuyor. Filmin müzikleri Erdal Güney tarafından yapıldı.

Kaynak: Haber Merkezi
Hüseyin Kete'nin yeni kısa filmi 'Bir Çift Göz' izleyicilerle buluşacak

Kısa film çalışmalarının yanı sıra edebiyat ile de ilgilenen Hüseyin Kete, senaristliğini yaptığı “Kasa” (2022) isimli kısa film ile Altın Koza film seçkisinde yer aldı. Kasa isimli film Çukurova’daki mevsimlik tarım işçisi çocukları anlatıyordu.

Kete, daha önceki kısa filminde olduğu gibi çocuk temasını ele alarak iki Afgan mülteci kız çocuğunun hayatından kesitler sunduğu “Bir Çift Göz” isimli filmiyle izleyicilerle buluşuyor.

Film mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Mamak ve Altındağ ilçelerinde geçmekte. Kamerayı doğrudan mültecilerin yaşadığı yerlerde dolaştırıyor. Filmdeki çocuk oyuncuların filmin çekildiği yerdeki oyunculardan olması filmin gerçekliğini daha da pekiştiriyor. Rol karmaşası yaşayan çocukların mücadelesi ile beraber ajitasyondan uzak bir vuruculuk sergilerken mağdura değil faile yöneliyor. Film duygusal sahneler ile izleyiciyi etkilemek yerine gerçeği sade bir dil ile anlatarak asıl üzerine düşünülmesi gereken yere odaklanıyor, derdi olduğunu gösteriyor.

 Bir yandan yoksulluğun ve geleceksizliğin diğer yandan toplumsal krizlerin orta yerinde çekiştirilip durmak, mülteci olmak, çocuk olmak, hedef olmak.. 
Bu filmin çekildiği günlerde içinde yaşadığı toplumunun kabullerini aşan yapıt, gündelik hayatın kısa bir görünümünde gittikleri ve yaşadıkları yerlerde mülteci çocukların gerçekliğine dair çok şey söylüyor. Film sizleri bu gerçekliğe tanıklık etmeye çağırıyor. Mülteci karşıtlığının toplumun birçok kesimine bulaştığı bir dönemde yüzü, zihni özgürlüğe dönük insanlarda ciddi bir farkındalık yaratmaya çalışıyor.

Erdal Güney tarafından yapılan film müzikleri, filmin konusu ile seyirci arasında organik bir bağ kurulmasını sağlıyor. Müzikler filmin anlatmak istediği şeye, senaryonun bütününe odaklanıyor böylece sahnelerin daha etkili olmasını sağlıyor.

“Bir Çift Göz” güncel olarak dönemin sorunlarını anlatması, bu sorunların dert edinmesi açısından önemli bir film. Bu yüzden bu tarz filmlerin görünür olması oldukça önemli.