Husiler katılamadı barış sağlanamadı

Husiler’in (Şii Ensarullah Hareketi) tüm çabalara rağmen katılımının sağlanamadığı İsviçre’nin Cenevre kentinde 6 Eylül’de başlayan Yemen konulu istişare toplantıları başarısızlıkla sonuçlandı.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Husiler’i Cenevre’ye getirebilmek için tüm seçenekleri, alternatifleri ve çabayı gösterdiklerini söyledi. Griffiths, Husiler’in de istişare toplantılarına katılamadıkları için hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti.

Griffiths, “(Husiler) Buraya gelmek istediler. Biz onları buraya getirebilmek için gerekli koşulları yeterince sağlamadık” değerlendirmesinde bulundu.

Yaralıların tahliyesinde anlaşma
“Yemen hükümeti heyetiyle planlandığı gibi üç gün çok verimli istişareler yaptık.” diyen Griffiths, başta taraflar arasında güven artırıcı önlemler, mahkumların serbest bırakılması, Sana Havalimanı’nın yeniden ulaşıma açılması, ekonomik ve insani erişim gibi konuları ele aldıklarını ifade etti.

Husiler’in özellikle üzerinde durduğu yaralıların tahliyesi konusuna da değinen Griffiths, bir hafta içinde yaralıların Mısır’ın başkenti Kahire’ye tahliyesine ilişkin anlaşmaya varıldığını sözlerine ekledi.

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani de Griffiths’in hemen ardından düzenlediği basın toplantısında, Husileri Cenevre istişare toplantılarını sabote etmekle suçladı.