Ekonomik krizin damga vurduğu, acıların ön planda olduğu bir yılı geride bırakıyoruz. Verilen mücadeleler ise umudu artırıyor.

Hüzün, acı, kriz ve mücadele dolu bir yıl

2021 yılında pandeminin etkileri devam ederken Türkiye bir de döviz kurunun artışıyla derinleşen ekonomik krizle karşıya kaldı. Ege Bölgesi de bu yaşananlardan etkilenirken geriden hüzün ve acı ile yeni yılda devam edecek mücadele hikâyeleri bıraktı

MUĞLA’DA FELAKET

Türkiye’de yaz aylarında çıkan ve günlerce söndürülemeyen orman yangınlarından en çok etkilenen kent Muğla oldu. Kentte 29 Temmuz’da başlayan yangınlar kısa sürede Marmaris, Bodrum, Milas, Yatağan, Menteşe, Köyceğiz, Fethiye, Seydikemer ve Kavaklıdere ilçelerine yayıldı; iki haftada toplam 66 bin 231 hektar ormanlık alan kül oldu. Ülke yangınlarla boğuşurken iktidarın yönetememe krizi, alevlerin kontrol alınamamasına neden oldu. Yangınlarda bölge halkının mücadelesi hafızalara kazınırken, Türk Hava Kurumu’ndaki yangın söndürme uçağı krizi uzun süre tartışma konusu oldu.

HÂLÂ MAĞDUR

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim 2020’de 6.9 büyüklüğünde gerçekleşen depremin üzerinden 14 ay geçti. Birçok bina tamamen yıkılırken on binlerce kişi de evsiz kaldı. Aradan geçen süreye rağmen yurttaşlara kalıcı barınma sorunu sağlanamadı. Depremzedeler için TOKİ tarafından yapılan 596 konut ve 145 dükkânın sembolik olarak 8 kişiye teslimi Erdoğan tarafından 26 Kasım’da yapıldı. Törenin ardından evlerine kavuşmanın hayalini kuran depremzeler, iddiaya göre evlerinin bitmediğini ve teslim alamayacaklarını öğrendi.

DENİZ KATLEDİLDİ

HDP İzmir İl Binasına 17 Haziran’da Onur Gencer tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucunda, parti çalışanı Deniz Poyraz katledildi. Poyraz’ın cenazesi yüzlerce kişinin katılımıyla toprağa verildi. Saldırının ardından paylaşılan fotoğraflarda Deniz Poyraz’ın domates, zeytin, ekmek ile çaydan oluşan, yarım kalan kahvaltısı ise herkesin aklında kaldı. Onur Gencer’in yargılandığı davanın ilk duruşması 29 Aralık’ta İzmir Bayraklı Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Avukatlar iddianamenin yetersiz olduğunu belirtirken dava 24 Ocak tarihine ertelendi.

MADEN KAZASI

İzmir’in Kınık ilçesi Elmadere Köyü’nde olan Polyak Maden İşletmesi’nde 18 Aralık’ta metan gazı patlaması meydana geldi. Kaza sonrası yaklaşık 55 işçide yanıklar, kırıklar ve beyin kanaması gibi yaralanmalar oluştu. Can kaybının olmadığı kazada maden ocağı hızlı bir şekilde tahliye edildi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kazayla ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu’nca soruşturma başlatıldığını duyurdu.

IRKÇI CİNAYET İDDİASI

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 16 Kasım’da Suriyeli inşaat işçileri 23 yaşındaki Mamoun al-Nabhan, 21 yaşındaki Ahmed Al-Ali ve 17 yaşındaki Muhammed el-Bish’in gece uykudayken kaldıkları odaya benzin dökülüp yakılarak öldürüldüğü iddia edildi. 16 Kasım 2021’de sabah dört sıralarında gerçekleşen olay, Kemal Korukmaz isimli şahsın, bir çiftin eşyalarını gasbedip, bıçakla yaralaması sonrası itirafında ortaya çıktı. Yaşanan olayla ilgili inceleme başlatıldı