Muğla Milas'ta İasos Mahalle Meclisi tarafından düzenlenen İasos Tarım ve Kültür Festivali ilgi gördü.

İasos Tarım ve Kültür Festivali yapıldı

YAĞMUR BERİL VAROL

İasos Mahalle Meclisi tarafından düzenlenen, Milas Belediyesi’nin de desteklediği bir günlük İasos Tarım ve Kültür Festivali Kıyıkışlacık’ta gerçekleşti.

Festivalin açılış konuşmasını yapan İasos Mahalle Meclisi Üyesi Hülya Scobie, “Kıyıkışlacık’a ait bir festivalimiz yoktu. Bu ilki gerçekleştirmenin heyecanını, gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. İasos’u dünya markası yapma yolunda tüm kurumlarla vizyon ortaklığı çerçevesinde çalışmaktır hedefimiz. Festivalimizde stant açan kadınlarımız, kendi ürettikleri doğal şifa kaynağı ürünlerini sizler için hazırladılar. Festivalimize katılan, emek veren herkese teşekkür ederim” dedi.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, İasos’un tanıtımı için bu ve benzeri etkinliklerin oldukça önemli olduğunu ifade etti. Tokat şunları dile getirdi: “İasos’un ciddi anlamda desteğe ve tanıtıma ihtiyacı var. Bu ve buna benzer etkinlikler gibi umuyorum ki önümüzdeki süreçte daha güzel çalışmalar yapacağız. Kıyıkışlacık’ın hizmete ihtiyacı var.”

Araştırmacı-Yazar Nevzat Çağlar Tüfekçi de tarihsel süreç içinde Güllük körfezinde, körfezin sularını korumaya yönelik verilen mücadeleleri anlattı. Tüfekçi, “Önce Milas-Bodrum Havalimanıyla sulak alan zarar gördü. Dalyanın ağzına liman yapılarak, balıkların dalyan ile deniz arasındaki hareketleri engellendi. Şimdi de büyük boyutlu yükleme boşaltma limanıyla yat çekek yeri yapılması projeleriyle körfezin idam fermanı hazırlanıyor. Yeni limanlarla, körfezde yük gemileri trafiğinin artmasıyla körfez suları kirlenecek, deniz dibinde oksijen üreten deniz çayırları zarar görecektir. Körfezde canlı yaşamı sona erecektir. Bu projelerden vazgeçilmeli, körfez temiz kalmalı” diye konuştu. Tüfekçi ayrıca, Cumhurbaşkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Güllük Körfezi’nin ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edilmesi için çağrıda bulundu.