Irak Ordusu ile peşmerge güçleri Türkiye sınırına yakın Fırat Nehri üzerindeki Zumar’da çatıştı

İbadi referandumun iptalinde ısrarcı

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani’nin Bağımsızlık referandumunun sonucunun dondurulması teklifini reddetti. İbadi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) tartışmalı bağımsızlık referandumunun iptal edilmesi konusunda ısrarcı olduğunu belirtti. İbadi, “IKBY referandumunun dondurulmasını kabul etmiyoruz, iptalini istiyoruz” dedi.

IKBY, dün Irak hükümeti ile diyalog yapılabilmesi için ‘ateşkes ve referandum sonuçlarının dondurulması’ önerisinde bulunmuştu.

İran: Bölgede egemenlik kurma niyetinde değiliz
Öte yandan Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından İran’da temaslarda bulunan İbadi, Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya geldi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile yaptığı görüşmede, “İran, bölgede asla bir egemenlik kurma niyetinde değil” açıklamasında bulundu.

Görüşmede Ruhani,” İran bölgede egemenlik kurma niyetinde olmadığı gibi, bölgedeki güvenliğin en büyük destekçisi ve terörle mücadelenin ön safında yer almaktadır. Bugün, bölge ülkeleri arasında anlaşmazlık ve gerginliğin sürmesi için hiç bir neden görmüyoruz” dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) düzenlediği referanduma değinen Ruhani, “Irak’ın toprak bütünlüğüne zarar veren terör ve bölücü yaklaşımlarla mücadele devam etmeli. Tahran, Bağdat merkezi yönetiminin güçlenmesinden yanadır. İran, Irak’ın güvenliğini kendi güvenliği olarak görüyor” diye konuştu.

Ruhani, Bağdat yönetiminin IKBY’deki sorunu bölge insanlarının haklarını dikkate alarak gerginlikten uzak şekilde çözmeye çalışmasının önemli bir yaklaşım olduğunu kaydetti.

Irak’ta çatışma eski sınır bölgesine kaydı
Öte yandan Türkiye sınırına doğru ilerleyen Irak askerleri, Fırat Nehri üstündeki Zumar’da önceki gece yarısı peşmerge ile karşılaştı. Çıkan çatışmada askerler sekiz peşmergeyi gözaltına aldı. Mesut Barzani’nin yayın organları, bölgeye ordunun tanklar, zırhlı araçlar ve topçu birlikleri sevk ettiğini aktarıyor. Irak’ta bir gün süren sessizlik bozuldu, sabah saatlerinde Zumar’dan gelen çatışma haberlerinin ardından Erbil-Kerkük yolu üstündeki Altunköprü kasabasında da silah sesleri yükseldi.
Türkmen kasabası Altunköprü’nün çıkışında başlayan çatışmada bir tarafta peşmerge güçleri var, diğer tarafta Ordu birlikleriyle birlikte Şii milisler Haşdi Şabi. İlk gelen bilgilere göre, çatışmanın başlamasıyla çok sayıda sivil kasabadan kaçtı.

Altunköprü, geçen hafta Irak askerleri tarafından peşmergeden geri alınmıştı. Kasaba, Kerkük kent merkezine 40 kilometre mesafede. Geçen hafta Altunköprü’nün içinden geçen Küçükzap (Aşağızap) Nehri etrafındaki çatışmalarda peşmerge köprüyü havaya uçurmuştu.

Saddam döneminde sınır olan Altunköprü’de kasaba merkezi Bağdat yönetiminin, nehrin kuzeyinde kalan bölüm ise peşmergenin kontrolündeydi.