İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hükümet tarafından engellenen ve İçişleri Bakanlığı’nca hakkında soruşturma başlatılan bağış kampanyasıyla ilgili savunmasını müfettişlere sundu. Belediye, kanuna aykırı bir faaliyet yürütülmediğini belirterek Bakanlığı eleştirdi

İBB ‘bağış’ savunmasını yaptı: Bakanlık Anayasa'ya aykırı davrandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) koronavirüsle mücadele kapsamında başlattığı ve 9 Nisan’da soruşturma açılan bağış kampanyasıyla ilgili savunmasını verdi.

İBB adına müfettişlere sunulan savunmada, belediyenin iddia edildiği gibi ‘yardım kampanyası’ organize etmediği, yasal yetkisi içinde bağış topladığı belirtildi. İBB’nin şartsız bağış kabul etme yetkisinin de mahkeme kararı olmaksızın İçişleri Bakanlığı’nca idari bir kararla durdurulmasının Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulandı.

Sözcü’de yer alan habere göre belediyenin yanıtında, İçişleri Bakanlığı'nın görevlendirmesiyle Başmüfettişlik tarafından yürütülen araştırma ve incelemenin, bazı basın-yayın organlarında yer alan İmamoğlu ve diğer belediye görevlilerinin, “Yardım Toplama Kanunu ile Yardım Toplama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmeliğe” aykırı olarak yardım topladıklarına ilişkin iddia ve haberlerden hareket edilerek başlatıldığının anlaşıldığı da aktarıldı.

İBB’nin soruşturmaya dair verdiği savunmada şu ifadeler yer aldı:

‘YARGI KARARI YOK

“Belediyeye yapılan nakdi şartsız bağışlar için hiçbir bankada yeni ve özel bir hesap açılmadı. Belediyemiz tarafından hali hazırda kullanılan mevcut banka hesaplarına vatandaşların kendi istekleri ile bağışları başkanlık oluru ile kabul edilmiştir. Vatandaşlarımız tarafından yatırılan ‘şartsız bağışlar' belediyenin gelir hesaplarına kaydedilmiştir. Gelir hesaplarına kaydedilen tutarların, özellikle Covid-19 vakalarındaki artışlar nedeniyle, İstanbullu hemşerilerimize usul ve yasaya uygun olarak ulaştırılması amaçlanmıştır. Anayasanın 127'inci maddesine de atıf yapılarak “Eğer bağış kabul etme işlemi kanuna aykırı bir faaliyet ise öncelikle buna müdahale edecek kendiliğinden veya bir ihbar üzerine harekete geçecek olan yargı merciidir.”

Müffetişlere ayrıca, İBB'nin tamamen kendi idari yetkisinde olan şartsız bağış kabul etme yetkisinin hiçbir mahkeme kararı olmaksızın İçişleri Bakanlığı’nca durdurulmasının da Anayasa’ya ve kanuna aykırı olduğu vurgulandı.

TALEP YURTTAŞLARDAN GELDİ

İBB, bağış kampanyası talebinin de yurttaşlardan geldiğini aktardı. Bazı yurttaşların, ihtiyacı olanlara maddi ve manevi anlamda destek olmak amacıyla belediyeye bağış yapma talebinde bulunduğu kaydedildi.

Yerel yönetimin de bu talebi karşılıksız bırakmamak amacıyla ilgili yasaların verdiği bağış kabul etme yetkisi kapsamında harekete geçtiği belirtildi.

Koronavirüs salgınının Türkiye’de etkili olmasının ardından İBB ve Ankara Büyükşehir Belediyesi bağış kampanyası başlatmış, İçişleri Bakanlığı ise “Devlet içinde devlet olmaz” argümanıyla belediyelerin bağış hesaplarına bloke koyarak, faaliyetle ilgili soruşturma açmıştı.