BirGün’ü ziyaret eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saray’ın yetki gaspı girişimine tepki göstererek, “Boğaz yönetmeliği gibi düzenlemelerle karşılaştığımızda bunun hesabını topluma verirler. Bu ve bunun gibi vakaları karşılarına dizeriz. Yutkunamazlar, boğaz yönetmeliği boğazlarında kalır” dedi. İmamoğlu, yılsonunda bir ‘israf ve tasarruf bilançosu’ açıklanacağı da söyledi

İBB Başkanı İmamoğlu: Boğaz yönetmeliği boğazlarında kalır!

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Saray yönetiminin İstanbul’un kontrolünü almak için devreye sokmayı planladığı Boğaz yönetmeliğine sert tepki gösterdi. İmamoğlu, “Yutkunamazlar, Boğaz yönetmeliği boğazlarında kalır. Şu an söz verilen makam sahibi insanlar bu ülkenin neredeyse kırk milyonunu yönetiyor. Dolayısıyla hesabını da o 40 milyona verirler” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu gazetemizi ziyaret etti. Ziyaretinde İmamoğlu’na İBB Sözcüsü Murat Ongun da eşlik etti.

Ziyarette, gazetemizin 1 Nisan 2019 tarihli sayısı Ekrem İmamoğlu’na hediye edildi. Söz konusu sayıyla BirGün, 31 Mart seçimlerinde İstanbul’u Ekrem İmamoğlu’nun kazandığını yazan Türkiye’deki tek gazete olmuştu.

ibb-baskani-ekrem-imamoglu-ndan-birgun-e-ziyaret-648532-1.

İmamoğlu ziyaretinde, iktidarın İBB’yi kuşatma altına alan yasa tasarıları başta olmak üzere, su zammından, gelecekteki projelere ilişkin pek çok güncel konuya ilişkin sorularımızı yanıtladı. “Boğaz yönetmeliği gibi düzenlemelerle karşılaştığımızda bunun hesabını topluma verirler. Bu ve bunun gibi vakaları karşılarına dizeriz. Yutkunamazlar, boğaz yönetmeliği boğazlarında kalır” diyen İBB Başkanı, “75 gün önce, Cumhurbaşkanı ile buluştuğumuzda, biz bir komisyona davet edilecektik, belediyeleri ilgilendiren her husus orada şeffaf bir şekilde konuşulacaktı. Bu hususta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bu konuda görevli kılındı. Fakat bizi kimse aramadı. Biz, Whatsapp grubu kurulsun diye biz oraya gitmedik” şeklinde konuştu. İmamoğlu yılsonunda bir israf ve tasarruf bilançosu da yayımlayacaklarını ve şeffaf yönetim anlayışından vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

İBB Başkanının sorularımıza verdiği yanıtlardan öne çıkan başlıklar şöyle:

HESABINI HALKA VERİRLER

>> Boğaz örneğinde olduğu gibi önümüze set koyulmaya çalışılan olaylarda daha fazla ilgili, denetimli, süreç içerisinde bir mekanizma kurmaya hazırız. Bütün ekibimiz hazır. Burada ne yapacaksınız ya da ne bekliyorsunuz sorularına bugünkü koşullarda bugünden cevap vermenin bir anlamı yok çünkü tamamen karşıyız bu düzen sisteme. Biz samimi olduğunu düşündüğümüz bir davetle Cumhurbaşkanlığı’na gittik. Üzerinden 75 gün geçti. Biz devletin en üst makamından samimiyet ve sözün gerçekleşmesini bekliyoruz. Biz bir komisyona davet edilecektik, belediyeleri ilgilendiren her husus orada şeffaf bir şekilde konuşulacaktı. Whatsapp grubu kuruldu diye gazetelere manşet atıldı. Bunun ancak komedyası çekilir. Biz toplumun önüne bu ve bunun gibi vakaları dizeriz. Yutkunamazlar, boğaz yönetmeliği boğazlarında kalır. Şu an söz verilen makam sahibi insanlar bu ülkenin neredeyse kırk milyonunu yönetiyor. Dolayısıyla hesabını da o 40 milyona verirler.

ibb-baskani-ekrem-imamoglu-ndan-birgun-e-ziyaret-648531-1.

YILSONUNDA İSRAF VE TASARRUF RAPORU AÇIKLANACAK

>> İsraflar ve tasarruflarla ilgili tüm belediyelerimize verilmiş talimatımız var. Bütün birimlerimizin, şirketlerimizin bize yılsonuna kadar rapor verme mecburiyeti var. Birincisi, ne kadar tasarrufta bulunuldu, ikincisi önlediğimiz israf kalemlerinin toplam maliyetinin ne olduğu. Bu raporumuzu yılsonunda tümüyle açıklayacağız. Yanlışa asla müsaade etmeyeceğiz.

‘TAKSİM, YALNIZLIĞA TESLİM EDİLMEYECEK’

>>Taksim’i, siz insanlara sormadan yapamazsınız. Biz bunu insanlara soracağız. Katılımcı bir yarışmaya da dönmesini istiyoruz bunun. 2020’de Taksim başta olmak üzere birkaç meydanın düzenlenmesine öncelik vermek niyetindeyiz. Önce Taksim’e ne yakışıyor diye düşünüp bir proje üretmemiz lazım. Tabi bazı kısıtlayan haller var. Orada tamamen bir beton var. Halk bakacak, beğenecek, en iyisini bulmaya çalışacağız. Şu anda Taksim’e bakınca yalnızca beton görüyorum. Kimse orayı meydan diye kabul etmez. Meydanlar, kendini yalnız hissettiğin yerler olmamalı.

ibb-baskani-ekrem-imamoglu-ndan-birgun-e-ziyaret-648533-1.

‘AKLI KENDİNE YETMEYEN, HERKESİ DÜŞMAN SANIR’

>>Yarın Londra’da bulunacağım. Çevreye duyarlılık, küresel ısıtmayla mücadele konulu metin oluşturmuşlar. Ben o metni imzaladım diye o kadar sevindiler ki insanlar. Tokyo’dan Pekin’e, Londra’dan Berlin’e pek çok yerle temaslarımızı daha iyi bir belediyelik için yapıyoruz. Gittiğimiz yerlerde demokrasi konusunda endişeleri olmaması gerektiğini çünkü toplumun kararlı olduğunu ifade ediyoruz. ‘Dünya bizim kötü olmamızı istiyor’ önyargısını bir kere yıkalım. Bizim zaten yeteneklerimiz var. Yeter ki açığa çıkaralım. Türkiye’yi iyi analiz etmiş akıllı siyasetçilerimiz de var. Aklı kendine yetmeyen ülkelerde siyasiler varsa da onların da çok fazla ömrü olmaz.

SU ZAMMINDA KADEMELENDİRME YAPILACAK

>> Biz ocak, şubat, mart ayında bir kampanya yürüttük. Suyun da indirimli olması konusunda ortaya bir mekanizma sunduk. Tabii biz 18 günlük süreçte ulaşıma indirim yapınca, ardından da o zamanki mevcut ara yönetim kendilerince indirimli bir süreç tanımladılar. Sistematiği yanlış kuruldu. Onu giderme konusunda talepte bulunduk. Niye? Az kullanan, gelir seviyesi düşük insanlara sağladığımız fayda yüz üzerinden 20 ise, çok kullananlara yüz üzerinden 40 daha fazla indirim sağlamışız. İkincisi de, bir zammın kaynağı vardır. Nedenini sorarlar. 2020’nin fiyatlarını açıklarken ister istemez enflasyonu hesap edeceğiz. Bugün İSKİ’nin en büyük maliyeti enerji. Sadece enerjideki zam yüzde 50’lerin üzerinde. Bütün bunları koyduğunuzda, yüzde 40’ları konuşmamız lazım. Fakat biz, her şeye rağmen minimumda tutmaya çalıştık. Mevcut düzenlemede daha çok tüketen daha çok indirim alıyor. Şu anda onu da düzeltiyoruz.

BARAJLAR VE SU SORUNU

>> Önümüzde 2020 için hiçbir sıkıntı yok. İstanbul’un riski eğer iki yıl üst üste kuraklık yaşadığı takdirde başlayacak ve böyle bir risk taşıyor. Burada tabii en büyük teminatı İstanbul’un Melen barajıydı. Hâlihazırda zaten Melen’den bir su İstanbul’a gönderiliyor fakat ne zaman gönderiliyor, barajlar dolu olduğunda. Yani, suyun bol olduğu zaman. Ama baraj olduğunda eğer su sıkıntılıysa oradaki rezervden su gönderilebilecek, projenin esas amacı o. Fakat tercihte bir hata yapılmış. Oranın yığma taş diye tarifleyebileceğimiz başka bir usulle gövde imalatı yapılması gerekirken ilave güçlendirme başlatılmış. Sonuçlanmış. Şu anda bir bütçesi var, bakanlıktan onay bekleniyormuş.

ibb-baskani-ekrem-imamoglu-ndan-birgun-e-ziyaret-648534-1.
İBB Başkanı İmamoğlu, BirGün'den ayrılırken yurttaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.