Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ortak iş yaptığı Metal Yapı Konut’tan satın alınan Fatih Vatan Caddesi’ndeki arazinin satış sürecinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi 106 milyon dolar zarara uğratıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından adli ya da idari işlem yapılmadığını kaydetti.

İBB'de AKP döneminde 106 milyon dolarlık zarar: İçişleri Bakanlığı hala soruşturma başlatmadı
Fotoğraf: Buğra Gökçe / Twitter

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın ortak iş yaptığı Metal Yapı Konut'un İBB'yi 106 milyon dolar zarara uğrattığı sürece dair açıklama yaptı. 

Twitter üzerinden açıklama yapan Gökce, İBB'nin 2017 yılında Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ortak iş yaptığı Metal Yapı Konut’tan 116 milyon dolara satın alındığını, ancak aynı arazinin şirkete  Fatih Belediyesi tarafından 25 milyon liraya verildiğini hatırlattı. Gökce, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gerçekleşen satış işleminin öncesinde bölgenin imar planının değiştirildiğine dikkat çekti.  

2017 yılında 116 milyon dolara satın alınan arazinin 2021 yılında değerinin 10 milyon dolara düştüğünü belirten Gökce, konuya dair İBB müfettişlerinin raporlarını da paylaştı. 

Gökce, Twiter’dan yaptığı açıklamada konunun İçişleri Bakanlığı’na bildirildiğini ve kamuyu zarara uğratan dönemin yöneticileri hakkında adli ve idari işlem yapılması için beklemede olduklarını aktardı. Gökce, aradan geçen uzun süreye rağmen konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın herhangi bir adım atmadığını sözlerine ekledi.

TOPBAŞ'IN DAMADININ ORTAĞI OLDUĞU ŞİRKET 106 MİLYON DOLAR KAZANÇ ELDE ETTİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"2011 yılında Fatih Belediyesi’nden Fatih İlçesi Molla Gürani Mahallesi’nde muhtelif parsellerde bulunan bir taşınmaz özel bir şirket tarafından 25 milyon TL bedelle satın alındı. Satın alma işleminden sonra dönemin İBB yönetimi tarafından bir imar planı değişikliği yapılarak yeşil alan olarak tanımlanan bölgenin fonksiyonu değiştirildi. 2017 yılında yine dönemin İBB yönetimi tarafından alınan bir kararla aynı taşınmaz 429 milyon TL veya dönemin kuruyla 116 milyon dolar bedelle satın alındı. Böylece özel şirket çok kısa sürede tam 100 milyon dolar kazanç temin etti."

"İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HERHANGİ BİR ADIM ATMADI"

Gökce, açıklamasında şunları söyledi:

"Özetle kamuya ait bir arazi özel bir şirkete satılmış, imar değişikliği yapılmış, 116 milyon dolara bu arazi satın alınmış, yine imar planı değişikliği yapılmış ve satın alınan arazinin değeri 10 milyon dolara düşmüş yani kamu 106 milyon dolar zarara uğratılmıştır. Konu İçişleri Bakanlığı’na iletilmiş, kamuyu zarara uğratan dönemin yöneticileri hakkında gereken adli ve idari işlem yapılması beklenmiştir. Ancak bugüne kadar bu konuda hiçbir gelişme yaşanmamış, aradan geçen uzun süreye rağmen herhangi bir adım atılmamıştır."

 "2 milyar lira ile bugün neler yapılabilir?" diye soran İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, sözlerini şöyle tamamladı:

"Güncel inşaat maliyetleri ile 5000 vatandaşımızın yaşayacağı 100 m2, 1500 konut üretilebilirdi. 19 bin 600 gencimize 1 yıl boyunca asgari ücret tutarında eğitim bursu verilebilirdi. 6 milyon İstanbulluya ve 85 milyon vatandaşımıza hizmet etmek için kullanılabilecek bu kaynakların bu şekilde kullanılması hususunda takdiri sizlere bırakıyor, konunun takipçisi olmaya devam edeceğimizi bilginize sunuyorum."

NE OLMUŞTU?

Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ortak iş yaptığı Metal Yapı Konut’tan satın alınan Fatih Vatan Caddesi’ndeki arazinin satış süreci, İBB müfettişleri tarafından 2021 yılının Haziran ayında incelenmiş, hazırlanan raporda şu ifadeler yer almıştı:

"Dönemin İBB yönetimi satın alma işleminden sonra bir imar planı değişikliği daha yaparak satın alınan bölgenin niteliğini yeniden yeşil alana çevirdi. 2021'de yapılan değerlemede bu nedenle arazinin değeri 73 milyon liraya veya dönem kuruyla sadece 10 milyon dolara inmiştir" 

Raporda ayrıca “Mevzu bahis satın alma işleminin hangi mahalli müşterek ihtiyaç nedeniyle yapıldığının tespit edilemediği belirtilmiştir. Belediye Başkanlığımızca satın alınarak ödemesi yapılan mezkur taşınmazların alım gerekçesinin bulunmaması ve alındıktan sonra imar planlarının değiştirilmesi değerlendirildiğinde, birilerinin özel çıkarına Belediyemizin zarara uğratılmış olduğu anlaşılmıştır” ifadelerine yer verilmişti.