İBB, Emirgan Korusu’nda ağaçların kesildiği iddialarına karşı yaptığı açıklamada "Emirgan’da iddia edildiği gibi bir ağaç katliamı değil, aksine ormanı koruyacak, ölü ağaçları kaldırıp yenilerini koyacak amenajman, yani kesilmesi gereken ölü ağaçların, doğal denge göz önüne alınarak kaldırılması işe yapılıyor." ifadelerine yer verdi.

İBB'den 'Emirgan Korusu' açıklaması: 2002'den bu yana yapılan rutin bir işlem
Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, (İBB) Emirgan Korusu'ndaki ağaçların kesildiği yönündeki iddialar üzerine yazılı açıklama yaptı.

İBB, "Emirgan hep yeşil hep genç kalsın diye" başlıklı açıklamada ”Emirgan'da iddia edildiği gibi bir ağaç katliamı değil aksine ormanı koruyacak, ölü ağaçları kaldırıp yenilerini koyacak amenajman, yani kesilmesi gereken ölü ağaçların, doğal denge göz önüne alınarak kaldırılması işi yapılıyor. Korularda toplu ağaç ölümleri ve devrilmeleri ortaya çıktığında yapılacak iş gerçekleştiriliyor” denildi.

İBB, konuya ilişkin orman idaresi tarafından izin verilen 130 adet kuru ağacın kaldırıldığını ve yerine sağlıklı ağaçların dikiminin gerçekleştirildiğini belirtti. Açıklamada, Emirgan Korusu'ndaki ağaçların kuruduğunun rapor ve fotoğraflarla belgelendiği söylendi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Emirgan’da iddia edildiği gibi bir ağaç katliamı değil, aksine ormanı koruyacak, ölü ağaçları kaldırıp yenilerini koyacak amenajman, yani kesilmesi gereken ölü ağaçların, doğal denge göz önüne alınarak kaldırılması işe yapılıyor. Korularda toplu ağaç ölümleri ve devrilmeleri ortaya çıktığında yapılacak iş gerçekleştiriliyor.

Ortaya çıkan olağanüstü durum önce rapor ve fotoğraflar ile belgelendi. Sonra da bu olaya maruz kalan ağaçları keserek yerlerine uygun boy ve türler ile yeni fidanlar Orman Mühendisleri, Ziraat Mühendisleri ve Peyzaj Mimarları denetiminde dikilmeye başlandı. Emirgan’da bugünler yapılan işlem tam olarak bu.

'2002 YILINDAN BU YANA YAPILAN HAYATİ BİR İŞTİR'

Emirgan korusunda 2021 yılında 15 türden 140 adet ağaç dikimi yapılmış, 2022 yılında Erguvan, Sedir, Ihlamur, At kestanesi, Meşe, Sığla, Demir Ağacı, Manolya vb.13 türden175 adet ağaç dikimi planlanmaktadır. Emirgan Korusundaki kuru ağaç kaldırılması ve yerine yeni sağlıklı ağaç dikimi 2002 yılından bu yana yapılan rutin bir ormancılık işlemidir."