İstanbul'da bulunan boş konut sayısının en az 450 bin olduğunu belirten İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, "kademeli emlak vergisi" uygulamasının yürürlüğe konulması gerektiğini söyledi. Gökce, bir defaya mahsus olmak üzere motoru taşıtlar vergisinin iki katına çıkarmak yerine söz konusu düzenlemenin yapılabileceğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökce'den 'Kademeli emlak vergisi' önerisi
Fotoğraf: AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, artan kira maliyetlerinin önüne geçmek için "kademeli emlak vergisi" uygulamasının yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

Sadece İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konutun bulunduğunu hatırlatan Gökce, bir defaya özel olmak üzere motorlu taşıtlar vergisinin 2 katına çıkarmak yerine birkaç tane ev sahibi olan insanlardan vergi alınmasının, sosyal adalet açısından önemli olduğunu kaydetti. 

Twitter üzerinden paylaşım yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, şunları ifade etti: 

 "Sadece İstanbul'da 450 bin ile 750 bin arasında boş konut var. Bunların çoğu ikinci, üçüncü konut. Bir defaya mahsus motorlu taşıtlar vergisini 2 katına çıkarmak yerine Hem konut sorununu hafifletmek hem de sosyal adaleti güçlendirmek için “kademeli emlak vergisi” uygulaması çok daha yerinde olurdu. Böylece bir arabası olan fakir fukara yerine 2-3 ve daha fazla evi olanlar bu yükü üstlenebilir üstelik boş konut sorunu da hafiflerdi. Peki boş konut sorunu ne kadar derin? Yalnız İstanbul'da boş konut oranı FEANTSA (Avrupa Ulusal Evsizlik Organizasyonları Federasyonu) raporuna göre kabul edilebilir yüzde 2 ile 5 oranının çok üstünde."

"HALKIN YÜZDE 95'İ KİRALARI YÜKSEK BULUYOR"

"İPA tarafından yapılan bir araştırmaya göre halkın yüzde 95'ten fazlası İstanbul'daki kira fiyatlarını yüksek buluyor. Boş konutla nasıl değerlendirilebilir? Kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilebilir. İstanbul'da deprem direncini arttırmak ve yapı stoğumuzu yenilemek için boş konutlar sosyal konut olarak kullanılabilir, belli bir süre hak sahiplerine ve riskli konutlarda oturanlara sunulabilir. Sosyal konut olarak işlevlendirilebilir ve konut piyasasını dengelemek, konut erişimini arttırarak konut hakkını korumak için kullanılabilir."