İBB'nin Fatih Sultan Mehmet tablosu ikinci kez ön inceleme konusu yapıldı. İncelemeyi yürüten isim, İBB'ye yönelik 'terör' soruşturmasını yürüten başmüfettiş Arif Yıldırım olurken; tablonun satın alımı ile ilgili belgeler, mevzuat gereğince yapılan işlemler ve ödeme belgeleri talep edildi.

İBB'nin Fatih tablosuna ikinci kez ön inceleme başlatıldı: Başmüfettiş yine aynı isim!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından satın alınan Fatih Sultan Mehmet’in orijinal portresi ikinci kez ön inceleme konusu yapıldı.

27 Aralık tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına gönderilen yazı ile Fatih Sultan Mehmet’in tarihi tablosunun satın alımı ile ilgili belgeler, mevzuat gereğince yapılan işlemler ve ödeme belgeleri talep edildi.

4 Ocak 2023 tarihine kadar belgelerin ya da ‘aslı gibidir’ onaylı örneklerinin halen İBB Bakırköy Hizmet binasında soruşturma görevi yürüten Mülkiye Başmüfettişi Arif Yıldırım ve Mülkiye müfettişi Hayati Taşdan’a iletilmesi istendi. 2015 yılında AKP'den Mersin Milletvekili adayı olan Arif Yıldırım aynı zamanda İBB'ye yönelik 'terör' soruşturmasını yürüten başmüfettiş olarak biliniyor.

Fatih tablosuyla ilgili Valilik incelemesi, meclis denetleme komisyonu incelemesinin ardından Arif Yıldırım’ın 3 kez incelemesine rağmen herhangi bir mevzuata aykırılık tespit edilmedi. Buna rağmen talep resmi olarak yenilendi. İncelenen belgeler yeniden istendi. Müfettişler, 3. kez dosyaları inceleyecek.

2 YIL SONRA AYNI TALEP

İBB tarafından satın alınan tablo hakkında daha önce de ön inceleme konusu olmuştu. İstanbul Valiliği İdari ve Denetim Müdürlüğü 22 Aralık 2020 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'ndan gelen soruşturma isteğine ön incelemenin ardından gerek görmemişti. Açık arttırma ve satın alma süreçleriyle ilgili herhangi bir eksiklik, mevzuata aykırılık tespit edilememişti.

FATİH TABLOSU HAKKINDA

Londra'daki National Galleride “Daimi sergilenen sanat eserleri' arasında yer alan Fatih Sultan Mehmet tablosu ünlü müzayede evi Christie's tarafından açık arttırmayla satışa çıkarıldı.

25 Haziran 2020’deki açık arttırmaya katılan İBB, tabloyu 935 bin 250 Sterli'ne satın aldı. Özel koruma ile ait olduğu İstanbul’a getirilen tablo, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından törenle kamuoyuna gösterildi.