İBB Şehir Tiyatroları 2019-2020 sezonu repertuvarını kamuoyuyla paylaştı. Geçen sezonki bazı oyunlar tasarruf tedbirleriyle bu sene repertuvarda yer alamadı. Sezon 2 Ekim’de başlıyor.

İBB Şehir Tiyatroları yeniliklerle yola çıktı

BURAK ABATAY

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları yeni sezonu 2 Ekim'de açıyor. Bugün İBB Kültür Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen basın toplantısında yeni sezona ilişkin detaylar aktarıldı. İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, konuşmasında yeni sezon repertuvarının çok hızlı planlandığı ancak zaman içerisinde eklemelerin de olacağını söyledi. Muratlı, Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu'nda yer alacak iki oyuncunun, oyuncuların seçimiyle belli olacağını duyurdu. Bunun için hukuki ve bürokratik işlemlerin hızla yapılacağını ifade eden Muratlı, "65 yaş üstü izleyiciler için tüm oyunlarda iki günlük satış süresinde ilk iki sıranın rezerve edilecek" dedi.

İSRAFLA MÜCADELE TİYATRODA DA SÜRÜYOR

Yeni sezon repertuarında geçen sene yer alan bazı oyunların bu yıl repertuarda yer almaması üzerine bir soruya ilişkin Muratlı, "İsrafla mücadele burada da sürüyor. Proje bazlı oyunların çok fazla yer teşkil ettiğini ve bu projelerin büyük maliyete sahip olduğunu gördük. O yüzden şehir tiyatrosu oyuncularına yer açmak için proje bazlı oyunları en aza indirmeyi planladık" dedi.

ŞEHİR TİYATROLARI'NDAN ATILAN OYUNCULAR

Ayrıca Şehir Tiyatroları bünyesinden atılan sanatçılara ilişkin olarak ise Muratlı, "Şehir tiyatrolarından ayrılan sanatçıları üzüntüyle izledik. Hukukun üstünlüğü bizim için çok önemli. Sanatçılarımızın hakları korunacak" dedi.

EDEBİ KURULDA DEĞİŞİKLİK OLACAK

Şehir Tiyatroları Edebi Kurulu'nda ilişkin bir soruya Süha Uygur "Değişiklikler olacak” cevabını verdi ve şöyle devam etti:

"Çocuk tiyatrosu Şehir Tiyatroları'nın en önemli yapılarından biridir, büyük oyunlarımız kadar çok değer verdiğimiz bir tiyatro biçimidir."

İBB ŞT Sahne Yöneticisi Ayşegül İşsever, Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Bensu Orhunöz, İBB ŞT Müdürü Necip Sedat Çakır, İBB ŞT Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı Melahat Abbasova ve İBB ŞT Başdramaturgu Hilmi Zafer Şahin'in de katıldığı basın toplantısının ardından, yeni sezonun açılış pastası kesildi.

REPERTUVARDA NELER VAR?

2019-2020 sezonunda sahnelenmesi planlanan oyunlar şu şekilde açıklandı:

Jose Sanchis Sinistera'nın yazdığı 'Ay, Carmela', Aziz Nesin imzalı 'Biraz Gelir Misiniz?', Necati Cumalı'nın 'Mine'si, Tuncer Cücenoğlu'nun kaleme aldığı 'Gece Kulübü', Nezihe Meriç'in yazdığı 'Çın Sabahta', Carlo Goldoni imzalı 'İki Efendi'nin Uşağı', Sebastien Thiery'nin 'Ramses II'si, Friedrich Dürrenmatt'ın 'Bir Ziyaret' adlı oyunu, Turan Oflazoğlu'nun 'Deli İbrahim'i, Erol Günaydın ve Cemal Reşit Rey imzalı 'Yaygara 70' ve Tatar Ramazan bu yıl repertuarda yer buldu. Ayrıca Sevtap Çapan'ın yazdığı 'Peri Kızı Müzikali', Özge Midilli ve Ertan Kılıç'ın yazdığı 'Rüya' ve Şirin İnci'nin 'Yaşayan Sayfalar'ı çocuk oyunu olarak izleyiciyle buluşacak.

Şehir Tiyatroları, ekim ayında 2’si yeni, 26 oyunla seyirci karşısına çıkıyor. Ekim ayında sahnelenecek oyunlar ise şöyle:

İki Efendinin Uşağı, Ay Carmela, Vahşi Batı, Karıncalar-Bir Savaş Vardı, Amanvermez Avni, Söz Veriyorum, Macbeth, Bizim Aile, Şahane Züğürtler, Saadet Hanım, Tatlı Kaçık, On İki Öfkeli Adam, Kahvede Şenlik Var, Hayal-i Temsil, Uzlaşma, Ocak'ta Bahar, Can Yeleği, Ben Çağırmadım, Hisse-i Şayia, Matruşka, Geç Kalanlar, Komik-i Şehir Naşit Bey, Hastalık Hastası, Nora-Bir Bebek Evi, Felatun Bey Rakım Efendi, Son.