İBB ve ODTÜ hazırladı: 17 ilçe tsunamiden etkilenecek

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, deprem tehdidi altındaki kentte, olası tsunami senaryoları ve eylem planları üzerine bir çalışma gerçekleştirdi. İBB ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) işbirliği ile hayata geçirilen çalışmada risk faktörlerine göre, her bir ilçe için olası kayıpların en aza indirgenmesini sağlayacak eylemler belirlendi.

Çalışma; Adalar, Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Fatih, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Silivri, Tuzla, Üsküdar ve Zeytinburnu olmak üzere İstanbul’un denize doğrudan kıyısı olan ve tsunamiden belirgin şekilde etkileneceği öngörülen 17 ilçe için gerçekleştirildi.

■ Adalar’da binden fazla yapı tsunamiden etkilenecek. İlçe genelinde maksimum dalga boyunun 12.3 metreye ulaştığı hesaplandı.

■ Bakırköy’de dalga boyu, dere yatağı boyunca yaklaşık bin 200 metreye; Beşiktaş’ta ise denizden yaklaşık 200 metreye ulaşmakta.

■ Beyoğlu’nda karadaki maksimum dalga boyu, noktasal olarak 3.04 metreye ulaşmakta. 170’den fazla yapının tsunamiden etkileneceği öngörüldü.

■ Kadıköy’de dalga boyunun 7.79 metreye ulaştığı hesaplandı.

■ Silivri’de maksimum dalga boyunun 7.89 metreye ulaştığı hesaplandı. Bin 500’den fazla yapı tsunamiye maruz kalacağı öngörüldü.