İbrahim Kalın konuştu, ABD 'ifade özgürlüğü' tasarısı sundu

Başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere hükümet yetkililerinin ifade özgürlüğünü hiçe sayan açıklamaları tartışma konusu olmaya devam ederken, ABD Kongresi’ne Türkiye’de ifade özgürlüğü ve insan haklarına saygı gösterilmesini isteyen bir yasa tasarı sunuldu. Tasarıya destek veren milletvekillerinin sayısı iki günde 29’a ulaştı.

Hürriyet'in Washington temsilcisi Tolga Tanış'ın haberine göre, aralarında Cumhuriyetçi Partili Dana Rohrabacher ve Demokrat Partili Eliot Engel gibi isimlerin de olduğu milletvekilleri tarafından Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin 279 sayılı tasarıda ie Temsilciler Meclisi’nin 'Türkiye’deki ifade özgürlüğü ve insan haklarına saygı gösterilmesini istediği' belirtildi. Tasarıda şu üç çağrı sıralandı:

* Temsilciler Meclisi, Türkiye Hükümeti’ne online ya da sosyal medyada olanlar dahil, ifade özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaları derhal kaldırma çağrısı yapar.

* Temsilciler Meclisi, Türkiye Hükümeti’nden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’e olan taahhütlerine uygun biçimde evrensel insan haklarına tam anlamıyla saygı göstermesini ister.

*Temsilciler Meclisi, ABD’nin Türkiye halkıyla olan uzun süreli ortaklığı ve dostluğunu bir kez daha vurgular.

ZAMANLAMASI 'MANİDAR'
Tasarının, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, düşünce kuruluşu SETA’nın Washington’da düzenlediği konferansta, Türkiye’deki basın özgürlüğü problemlerinin basının 'şantaj ve karalama'larından kaynaklandığını iddia ettiği konuşmasından bir gün sonraya denk gelmesi dikkat çekti.

Washington’daki Ulusal Basın Kulübü'nde gerçekleştirilen toplantıda bir dinleyicinin Türkiye’deki basın özgürlüğü problemlerini hatırlatıp “Erdoğan demokratik bir ülkenin lideri olmaktan çok bir diktatöre benziyor” demesi üzerine Kalın, “Maalesef bazı medya kuruluşları Cumhurbaşkanına karşı çok eleştirel. Kişiliği, özel hayatı... Ben dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey görmedim” diye cevap vermişti.