İç Güvenlik Paketi’ne karşı dün İzmir’de geniş katılımlı bir miting yapıldı. Mitingde AKP’nin güvenlik adı altında tüm muhalefeti sindirmesinin amaçlandığı vurgulandı

İç güvenlik paketi İzmir'de protesto edildi: Yasa değil özgürlük!

GÜLSEN CANDEMİR

Toplumun özgülüklerini korumak bahanesi ile iktidara karşı sesini yükselten herkesi hedef alan ‘İç Güvenlik Paketi’ İzmir’de düzenlenen mitingle protesto edildi. Gündoğdu Meydanı’nda yasanın Meclis’ten derhal geri çekilmesini isteyen emek ve demokrasi güçleri, özgürlük değil her türlü meşru mücadeleye yasak getirilmek istendiğini ifade ettiler. Miting tertip komitesi adına kürsüde açılış konuşması yapan Devrim Cem Erturan, “Berkin Elvan’ı, Ali İsmail’i, Medeni Yıldırım’ı öldüren katil polislere daha fazla öldürme yetkisi veren yasayı Meclis’ten geçirmeyeceklerini” söyledi. Baskının arttığı, şiddetin normalleştiği yerde direnmenin bir hak olduğunu söyleyen Erturan, direnme haklarını AKP’ye teslim etmeyeceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla tutuklanan ve perşembe günü serbest bırakılan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) PM ve Haziran Yürütme Kurulu Üyesi Onur Kılıç da konuşma yaparak mücadeleye devam mesajı verdi.
 


‘HUKUK YOKSA SOKAK’
Devrim Cem Erturan daha sonra sözü perşembe akşamı özgürlüğüne kavuşan Haziran Yürütme Kurulu Üyesi Onur Kılıç’a verdi. Kılıç, 15 günlük kısa bir aranın ardından mücadeleye kaldığı yerden devam ettiğini söyledi. Karşı çıktıkları İç Güvenlik Paketi’nin daha çıkmadan uygulanmaya konduğunu kendisinin de bunu bizzat yaşadığını anlatan Kılıç, yasa geçtikten sonra AKP’ye muhalefet eden herkesin aynı akıbeti yaşayacağını söyleyerek, toplumu topyekûn suçlu hale getirmeyi hedefleyen yasanın karşısında olduklarını belirtti. ‘Hukuk yoksa sokak var’ diyen Kılıç, sokaklarda olmayı sürdüreceğini açıkladı.

İZMİR YASAYI İSTEMİYOR
Konuşmaların ardından miting tertip komitesi adına ortak basın açıklamasını Sevilay Yalçınkaya yaptı. Yalçınkaya açıklamasında “Yasa Meclis’ten geçerse Cumhuriyet savcılarının yetkileri, kaymakam ve valilere geçecek; polis, jandarma hâkim savcı kararı olmaksızın dilediği kişinin üstünü ve aracını arayacak, savcılık haberi olmaksızın gözaltı yapılıp 48 saat de gözaltında tutulabilecek. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine keyfi şekilde müdahale edilecek ve kitleye ateş edilebilecek. Bu yasa tasarısı Anayasa’ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır. Her gün sokakta onlarca kişinin öldürüldüğü ülkemizde bu sayı daha da katlanacaktır. Biz İzmir’deki emek ve demokrasi güçleri olarak bu yasayı değil özgürlük istiyoruz” dedi.