Hükümet kanadı kararla ilgili temkinli açıklamalar yaptı. Artık topun Türk yargısında olduğunu söyleyen Erdoğan, olayın hassasiyetine dik

Hükümet kanadı kararla ilgili temkinli açıklamalar yaptı. Artık topun Türk yargısında olduğunu söyleyen Erdoğan, olayın hassasiyetine dikkat çekip, konunun iç siyasete malzeme yapılmaması gerektiğini vurgularken, Genel Başkan Yardımcısı Fırat, AİHM'in kararlarının iç hukukukun üstünde olduğunu kabul ettiklerini anıstarak, bu kapsamda TCK'nin ilgili maddesinin değiştirilebileceğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: Bu durumun özünün yargılamanın usulü ile ilgili olduğu bilinmelidir. Esas ile alakalı bir şey söz konusu değildir. Bu dosya hukuken yeniden açılsa da açılmasa da millet vicdanında kapanmış bir dosyadır. Bu konu, aynı yöne bakmamız gereken bir konudur ve aynı yöne bakmak suretiyle tavrımızı netleştirmek durumundayız. Ola ki bu hassasiyetin aksi yönünde biri çıkarsa, yapacağı tahribatın bedelini asla ödeyemez. Hesabını da ne millete ne tarihe veremez. AB ile ilgili hedefimizi de milli birliğimizi de arızi sorunlar değiştiremez.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül: Anayasa ve taraf olunan uluslararası sözleşmeler dikkate alınarak değerlendirilecek. Henüz süreç bitmedi. Karar Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi'nde incelenecek. Kendisi en kanlı terörist faaliyetleri organize eden, binlerce insanın hayatını kaybettiği süreci başlatan kişidir. Bunların mesulüdür. Biz hukukun üstünlüğüne, demokrasinin üstünlüğüne, Türk mahkemelerinin şeffaf şekilde karar verdiklerine inanırız.

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek: Burada bilinmesi gereken bir şey var, AİHM'in aldığı bu karar yargılamanın özünde adil olmadığına ilişkin bir karar değil. Bu karar karşısında en küçük bir endişeye kapılmaya gerek yok. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat: Yargı, yargılama kararı verirse ondan sonra adli süreç başlayacaktır, siyasi süreç başlamayacaktır ("TCK'da Öcalan ve 90 kişinin yargılanmasına kısıtlama getiriliyor. Bu madde de değişiklik yapılabilir mi?" sorusu üzerine) Değiştirebilir. Anayasa'nın 90. maddesi ile AİHM'in kararlarını iç hukukun üstünde gördüğümüzü beyan ettik. Anayasa'nın bu maddesine aykırı maddeler değiştirebilir. Muhalefet, Öcalan'ın yeniden yargılanmaması yönünde açıklamalarda bulundu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal: Alınan karar, Öcalan yargılaması sırasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) bazı maddelerinin ihlal edildiği ve yapılan yargılama usulüyle ilgili yanlışlıkların tespit edildiği yönündedir. Asıl kararı Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi verecek. Yeniden yargılama Türkiye'yi karıştırır. Önerimiz iktidarın teslimiyet anlayışından bir an önce çıkması ve kararın olanaklarını sonuna kadar kullanmak üzere harekete geçmesidir. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Türkiye'nin çıkarları tek bir yöne işaret etmektedir. Bu da hiçbir şart altında yeniden yargılanma yapılmayacağının vakit geçirilmeden açıklanmasıdır.

Öcalan: Karar tarihi fırsat

AİHM'in kararı olumlu bulduğunu belirten Abdullah Öcalan, bunun Kürt sorunun demokratik çözümü için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini bildirdi. Abdullah Öcalan: Avukatlarıyla yaptığı görüşmede, kararı tarihi fırsat olarak değerlendirdi ve yeniden yargılama sürecinde 1999'daki savunmasını yenileyeceğini bildirdi. Yeniden yargılamanın sadece kendisini ilgilendiren bir durum olmadığını söyleyen Öcalan, yargılanmanın Kürt sorunun çözümünde tarihi bir fırsat olacağını ifade etti. Öcalan, "Davayı Kürt sorunun demokratik çözümü için bir araç yapmak istiyoruz" dedi. Öcalan'ın avukatı Mahmut Şakar: Kararı, "olumlu, ancak eksik" bulduklarını söyledi. Yeniden yargılanma yolunun açılmasını umut ettiğini belirten Şakar, Öcalan'ın Kenya'dan Türkiye'ye getirilme koşuluna ilişkin yapılan başvurunun reddedilmesini ise kararın "eksik yanı" olarak yorumladı. Mahmut Şakar, Öcalan'ın cezaevindeki koşullarına ilişkin olarak AİHM'ye ayrı bir başvuru yaptıklarını ve bu kararın sonucunu beklediklerini ifade etti.

DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Karar, Kürt sorununun tartışılması ve çözümü için yeni bir fırsattır. Tüm siyasi çevreleri olası provokasyonlara karşı sağduyulu, esnek ve duyarlı olmaya çağırıyoruz. Hükümetin tavrına bağlı olarak Öcalan'ın yeniden yargılanması sürecinde bir süredir bozulan barış ortamı da yeniden sağlanabilir. İmralı süreciyle başlayan çatışmasız ortam bir süre önce bozulmuştur. Ancak yeniden yargılama sürecinde barışın ve diyalogun önünün açılabileceğini düşünüyoruz. AİHM'nin verdiği kararın, uzun süreye yayılmadan ve başka mercilere gidilmeden bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. Demokrasiden ve barıştan yana olmayan bazı çevrelerin bu kararı yeni bir gerginlik gerekçesi yapmalarından endişe duyuyoruz. AKP Hükümeti'nin Öcalan konusundaki kararsız ve ikircikli tutumu bu çevrelere cesaret veriyor.

Asker: Biz tarafız

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt: Biz bu olayda tarafız. Bize bu şekilde bir şey sorduğunuzda biz cevap veremeyiz. Terörle mücadele eden bir kurumuz biz. Dolayısıyla bugün ortaya çıkan sonuç, mutlaka devletin yasal organlarında tartışılacaktır. AİHM'nin verdiği kararın hukuki bir boyutu olduğunu düşünmüyorum. Tamamen siyasi bir karardır.