İçeride ve dışarıda kriz

Politika Servisi

Ülke siyaseti hareketli bir haftayı geride bıraktı. Kavala’nın tutukluluğunun yıl dönümünde büyükelçilerin yayımladığı mesajdan AB’den gelen olumsuz mesajlara, ABD ile yaşanan sözlü tartışmalardan büyükelçileri istenmeyen kişi ilan etmeye, ülkenin kara para aklamadan gri listeye alınmasından faizin düşürülmesi ve TL’nin bütün paralar karşısında değer kaybetmesine siyaset bir haftada hızlı günler geçirdi. Saray rejimin içte ve dışta yaptığı hamleler bu krizlere sebep olurken iktidar ateşe benzin dökmeyi de unutmadı.

BÜYÜKELÇİLER KRİZİ

İnsan hakları savunucusu Osman Kavala’nın tutukluluğunun 4’üncü yılında 10 ülkenin büyükelçisi bir açıklama yaptı. Kavala’nın AİHM kararları doğrultusunda serbest bırakılmasını isteyen büyükelçiler ertesi gün Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve kendilerine tepki gösterildi. Büyükelçiler ise Türkiye’nin Avrupa Konseyi tarafından yaptırıma uğrayabileceğini aktardı. Olaydan birkaç gün sonra açıklama yapan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise büyükelçilerin sınır dışı edilebileceğini ima etti.

AB’DEN YAPTIRIM MESAJI

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, haftaiçinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin talebiyle Maraş konusunu görüştü. Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lüksemburg’da düzenlenen toplantıdan sonra basına açıklamalarda bulundu. Borrell, “Türkiye’nin Maraş ile ilgili eylemlerine” karşılık olarak “seçenekler belgesi” hazırlanacağını söyledi ve AB bir karar alacaksa bunun, seçeneklerin neler olabileceğini değerlendirmek için ilk adım olduğunu kaydetti.

F-35 İDDİASI YALANLANDI

Erdoğan ABD’nin F-35’ler yerine F-16 uçakları önerdiğini iddia etmişti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Ned Price ise bu iddiayı yalanladı. Price, “Türk hükümeti ile konuşmanızı öneririm. Benim söyleyebileceğim, ABD’nin Türkiye’ye F-16 talebiyle ilgili herhangi bir mali teklifte bulunmadığıdır” dedi.

FAİZ DÜŞTÜ, TL DİBİ GÖRDÜ

Merkez Bankası’nda geçen hafta yaşanan değişimlerin ardından beklenen Para Politikaları Kurulu toplantısında politika faizi 200 baz puan düşürüldü. Bunun etkisiyle TL dibi görürken dolar 9,66’yı, euro 11,24’ü, altın ise 556’ya kadar yükseldi.
Gri listeye alındı

Son olarak Mali Eylem Görev Gücü (FATF), kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu için Türkiye’nin daha sıkı izlenmesini gerektiren gri listeye alındığını duyurdu.