Maddi yoksunluk içindeki ailelerdeki korunmaya muhtaç çocuk sayısı 5 yılda iki katına çıktı. İşsizlik ve yoksulluktaki artışla birlikte sosyal korunmaya olan gereksinim artıyor. Yurttaşın ocağında aş yerine yoksulluk kaynıyor

İçimiz acırken...

Dr. Ergün DEMİR / Dr. Güray KILIÇ

“Gerçek acıtır” sözü Hatay’da Valilik binası önünde ‘’Çocuklarım aç, iş istiyorum’’ diye haykıran ve bedenini ateşe veren vatandaş için ne kadar da geçerli. Önemli olan ise acıtan gerçeği kanıksamamak. Bunun ilk adımı ise gerçek bilgiyi paylaşmaktır.

18 yaşını doldurmuş, öğrenci olmayan 9 milyon kişi işsiz, aç ve muhtaç.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun aylık istatistik bülteni 2019 Kasım sigortalı istatistiklerinde; Hiçbir sosyal güvencesi olmayan, çalışmayan, SGK’dan gelir veya aylık almayan, 18 yaşını doldurmuş öğrenci olmayan ve maddi yoksunluk nedeniyle GSS primlerini ödeyemediği için devletin gelir testine girip aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olduğu tespit edilen kişi sayısının 9.080.221 olduğu belirtilmektedir.

Gelir testine girip aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olan vatandaşların primleri devlet tarafından ödenmektedir. Aylık geliri asgari ücretin 1/3’ünden fazla olan vatandaşlar ise 2019 yılı için aylık 76.75 TL GSS primini kendileri ödemektedir.

Aşağıdaki tabloda görülen;

1- 2018 - 2019 Kasım arasında bir yıllık süre içerisinde 1.337.201 kişi sosyal güvenceden yoksun hale düşmüş ve işini kaybetmiştir.
2- Yine bir yıllık süre içerisinde 948.789 kişi yoksul, aç ve muhtaç duruma düşmüştür.
3- İnsani koşullarda yaşamı sürdürebilmek için yeterli gelire sahip olamama durumu artmakta ve vatandaşın ocağında ‘’aş yerine yoksulluk’’ kaynamaktadır.

Ekonomik yoksunluk nedeniyle koruma kararı talep edilen çocuk sayısı giderek artmaktadır.

Zenginleştik diyenlerin üzerini örttüğü yoksulluk artık saklanamayacak kadar yaygın ve alenidir. Binlerce aile yoksulluk ve işsizlik nedeniyle çocuklarının en temel ihtiyaçlarını karşılayamamakta yani karnını doyuramadığı, üzerini giydiremediği, altını değiştiremediği için çaresizlik içinde devletten çocukları hakkında koruma ve bakım tedbiri talep etmekteler.

Korunma, yardım ve bakıma muhtaç çocukların sayısı 2014 yılında 80.375 iken 2018 yılında bu sayı 176.564’e yükselmiştir. Son yıllardaki bu artışın en önemli nedenleri arasında işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizliğinin bulunduğu görülmektedir.

Yoksulluktan dolayı temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük düzeyde dahi sürdürmekte güçlük çeken, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri’ne müracaat eden ailelere ekonomik yardım ile destek sağlanmaktadır. Bu şekilde ailenin parçalanmadan bir arada yaşamasına çalışılmaktadır.

icimiz-acirken-687055-1.

AÇLIĞIN ELLERİ

Türkiye’de 2018 yılsonu rakamlarına göre çocuklar (0-17 yaş) nüfusun yüzde 28’ini oluşturmaktadır. Eylül 2019 itibarıyla şartlı sağlık yardımından 1.008.147, şartlı eğitim yardımından 2.470.752 çocuk yararlanmıştır. (Şartlı Sağlık Yardımları; Nüfusun en yoksul kesiminde yer alan ailelere 0-6 yaş arası çocuklarını düzenli olarak sağlık kontrollerine götürmeleri şartı ile düzenli yardım yapılmaktadır. Şartlı Eğitim Yardımları; Yoksulluk riski altındaki ailelerin çocuklarını düzenli okula göndermelerini hedefleyen nakdi bir sosyal yardım programıdır.)

Ülkemizde gençler (15-24 yaş) 2018 yılsonu rakamlarına göre nüfusun yaklaşık yüzde 16’sını oluşturmaktadır. 2018 yılı OECD verilerine göre, ülkemizde gençlerin (15-29 yaş grubu) yüzde 42,4’ü eğitimde, yüzde 31,1’i istihdamdadır. Eğitimde ve istihdamda olmayan gençlerin oranı ise yüzde 26,5 olup bu oran yüzde 13,2 olan OECD ortalamasının çok üzerindedir.

SONUÇ OLARAK

Yaşanan trajedi üzerine, insanlıktan nasibini almamış, ’Böyle ucuz siyasi manevraları millet yemez ‘’ diye tweet atan siyasetçilere karşı,

‘’Çocuklarım aç, iş istiyorum’’ diyen haykırışı ve acıtan gerçeği kanıksamamak için devletin resmi kurumlarının istatistiklerindeki;

Gerçek yoksulluk, işsizlik ve muhtaç kişi sayılarını,

Karnını doyuramadığı, üzerini giydiremediği, altını değiştiremediği için çaresizlik içinde devletten koruma ve bakım tedbiri talep edilen bebek/çocuk sayılarını,
Yoksul hanelerde yaşayan, şartlı eğitim ve sağlık yardımından yararlanan çocuk sayılarını, eğitimde ve istihdamda olmayan gençlerin oranını,

Yani gerçek bilgiyi paylaştık. Son yıllardaki bu artışın en önemli nedenleri arasında işsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizlik bulunmaktadır.

Sistemi bu hale getiren AKP iktidarı kendi sorumluluklarını gizlemek ve sosyal devleti konuşmamak için her gün yapay projelerle halkın gündeminin üzerini örtmeye çalışmaktadır. Ancak mızrak çuvala sığmamaktadır.

Şimdi gelir dağılımındaki eşitsizliğe, vatandaşları muhtaç duruma düşürüp açlığa mahkûm eden politikalara yüksek sesle ortaklaşa itiraz etme zamanıdır.

İşsizlik ve yoksulluktaki artışla birlikte sosyal korunmaya olan gereksinim artarken; krizin etkilerini hafifletmek için sosyal harcamaların artırılmasını ve sosyal devleti konuşma zamanıdır.

Kaynak;

SGK Aylık İstatistik Bülteni. Sigortalı İstatistikleri 2018-2019 Kasım Tablo;19 Sosyal Güvenlik Kapsamında Kişi Sayısı.
http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/kurumsal/istatistik/aylik_istatistik_bilgileri
(Erişim 08.02.2020)
Korunmaya muhtaç çocuk istatistikleri, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü
https://ailevecalisma.gov.tr/chgm/istatistikler/
(Erişim;08.02.2020)
2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programında Çocuk, Gençlik, Sosyal Yardımlar ve Yoksullukla Mücadele
http://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2019/11/2020_Yili_Cumhurbaskanligi_Yillik_Programi.pdf(Erişim;08.02.2020)