Sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şu ana kadar sel bölgesinde 720 milyon lira harcama yaptıklarını belirterek, sel bölgesinde hesap ettikleri toplam maliyetin şu anda 5.8 milyar lira olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı Soylu: Şu ana kadar sel bölgesinde maliyetimiz 5.8 milyar lira

Kastamonu’da 11 Ağustos’ta Ezine ve Zarbana Çayı’nın taşması sonucu meydana gelen sel, can kayıplarının yanı sıra çok sayıda ev ve iş yerinin zarar görmesine neden oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilçede incelemelerde bulundu.

İlçedeki incelemelerinin ardından Bakan Soylu, Afet Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen istişare toplantısına katıldı. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “11 Ağustos’ta Bozkurt’ta 453 kilogram yağış düştü. İnsanımızın ve yaptıklarımızın da çaresiz kaldığı bir tablo ile bizleri karşı karşıya bıraktı. Hem Kastamonu’yu, hem Sinop’u, hem de Bartın’ı etkiledi. Buralara bağlı ilçelerimizi de etkiledi. Kayıplarımızda oldu. İhsan hayatında zor günler, zor geçen geceler vardır, benim çok zor gecelerimden bir tanesiydi. Binaların üzerinde aman deyin, bekleyen, imdat diyen insanlarında benden daha zor gecesiydi ve günüydü. 82 vatandaşımız hayatını kaybetti, onları defin ettik. 15 vatandaşımızın arama çalışmaları 459 personelle havadan, karadan ve denizden halen devam ediyor. Kayıp vatandaşları bekleyenlere sabır diliyorum” dedi.

“720 MİLYON LİRA NAKDİ YARDIM YAPILDI”

Sel bölgesinde şu ana kadar 720 milyon lira nakdi yardımların yapıldığını ifade eden Bakan Soylu, toplam maliyetin de 5.8 milyar lira olduğunu söyleyerek şunları aktardı:

“Yaklaşık şu ana kadar 100 üzerinde bina yıkıldı. 587 bin bağımsız bölüm ağır hasarlı, yıkık ya da acil yıkılacak. Yani binin üzerinde konut yapılacak. Bu da maliyetin içerisinde oluyor. Toplam şu anda hesap ettiğimiz maliyet 5.8 milyar liradır. Bu rakam içerisinde bazı bakanlıklarımızın yatırımları yok, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın hasar tespitleri bulunmuyor. Bunlar yapılmaya başlandıktan sonra nasıl maliyetler önünüze çıkacak bu da bir muamma. Şu ana kadar sel bölgesinde toplam 3 bin 468 araç zarar gördü.”