Kadehle içki satışının yasaklanması tepkilere neden oldu. Siyasi parti temsilcileri uygulamanın gündelik yaşamı muhafazakarlaştırmaya dönük olduğunu söyledi...

Alkollü içki satışını düzenleyen 5752 sayılı yasa bugün yürürlüğe giriyor. Buna göre, alkollü içkiler sadece orjinal ambalajları ile satılacak, restoranlarda bardaklara bölünerek servis yapılması mümkün olmayacak. Bir duble rakı, viski ya da şarap içmek isteyenler masalarına bu içkilerden bir şişe getirtmek zorunda kalacak. Yasa hükümlerine uymayan işletmelere 10 bin YTL ceza verilecek.

 

Yasaya siyasi parti temsilcilerinden sert tepki geldi, söz konusu uygulamanın yaşam tarzlarına müdahalenin, ülkeyi muhafazakarlaştırma hareketinin yeni bir aşaması olduğu kaydedildi. BirGün’e değerlendirmede bulunan Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Alper Taş, “Kuşkusuz devrimcilik ve ilericilik alkol tüketimi üzerinden tanımlanamaz. Ancak AKP uygulamalarının gündelik hayatı muhafazakarlaştırmaya yönelik olduğu da bir kere daha gözler önüne serilmiştir” diye konuştu. Yaşam tarzlarına müdahale edilerek geliştirilen siyasetlerin akıl almaz ve komik olduğunu ifade eden Taş, muhafazakar toplum inşa etmeye çalışan AKP, bu tutumundan bir an önce vazgeçmelidir” dedi.

 

Emek Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel ise, AKP’nin dinci ve şeriatçı politikalarına bir yenisinin daha eklenmiş olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“AKP, tabanına şirin gözükmek için zaman zaman çağdaş değerlere karşı girişimlerde bulunarak yoklama yapıyor. Din istismarcısı, gerici bir parti olan AKP’nin iyi niyetli olmadığı ortadadır. Söz konusu yasanın hayata geçirilmesi işletme sahiplerini mağdur edecektir ve AKP uygulamada ciddi tepkiler alacaktır.”

 

FİİLEN İŞLEMEZ HALE GELECEK

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da, partisinin böyle bir uygulamanın bütünüyle karşısında olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“AKP’nin zihniyetine bakınca amacın alkollü içki tüketimini azaltmak olduğu anlaşılmaktadır. Oysa insanlar doktor tavsiyesiyle de alkol almaktadırlar. Ayrıca söz konusu yasanın uygulamasında çok ciddi sorunlar ortaya çıkar ve işletmelerin kapanmasına dahi yol açabilir.”

 

SHP Ankara İl Başkanı Celalettin Koç da AKP’nin şeriat ideolojisi üzerinden baskı oluşturmaya çalıştığını vurgulayarak şunları kaydetti: “Sigaiakieylakiçki yasağına doğru adım atılmasıydı. Kendileriyle ilgili bir sorun olduğunda demokratlaşan AKP iktidarı, konu kişi hak ve özgürlüklerine geldiğinde son derece anti demokratik davranıyor. Avrupa Birliği’ne girme sürecinin yaşandığı Türkiye’de alkol tüketimine yasak getirilmesinin nasıl bir anlamı var? Hangi çağda yaşıyoruz? Bu zihniyet kabul edilemez.”

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise hükümetin alkollü içki satışında sınırlandırmaya daha önce de gittiğini ifade ederek, “Avrupa’da hiçbir ülkede böyle bir uygulama yoktur. Yasanın Türkiye’de uygulanması ise söz konusu olamayacaktır. Çoğu insan sadece bir kadeh içki içmek ister. Dolayısıyla yasa fiilen delinecektir” dedi.

 

***

Yasa ne getiriyor?

5752 sayılı alkollü içki satışını düzenleye yasaya göre, restoranlarda, barlarda içki duble ve kadehlerle değil şişelerle servis edilecek. Birden fazla içkinin karıştırılmasıyla oluşan kokteyller yapılamayacak. Sahnedeki sanatçıya şampanya gönderilemeyecek. Hediye gönderilen yılbaşı sepetlerinin içine içki konulamayacak. Balayına çıkan çiftlere otel yönetimi alkollü içki hediye edemeyecek. Marketlerden telefonla içki ve sigara servisi yapılamayacak.

ÖZLEM ZORCAN ANKARA