İçkilerden toplanan ÖTV 2000'de vergi gelirlerinin binde 5,3'üne denk gelirken, 2020'nin ilk 11 ayı için bu oran binde 19,7 olarak gerçekleşti. ÖTV zamları nedeniyle yurttaş sahte içkiye yöneldi.Muğla'da sahte içki yüzünden 2 yurttaş hayatını kaybetti

İçkide ÖTV can almaya devam ediyor

EKOMOMİ SERVİSİ

Her geçen gün sahte içkiden ölüm haberleri ajanslara düşüyor. Dün Muğla’nın Fethiye ilçesinde sahte içki nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan yeni yıl ile birlikte içkiden alınan ÖTV oranı yüzde 17,07 artırıldı.

Halbuki Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken bile 2 Ocak’ta alkollü içeceklerde ÖTV artışı yapılmaması gerektiğini şu şekilde dile getirmişti; “Sahte içki üretenlerin ve bu nedenle hayatını kaybedenlerin bir hayli arttığı göz önünde bulundurulduğunda, bu yıl alkollü içkilerde ÖTV artışı yapılmamalı. ÖTV artışının kaçak alkole yönelimde büyük oranda etkisi olduğu unutulmamalı.”

Bu çağrı duyulmadı, hükümet 4 Ocak’ta alkollü içeceklerdeki ÖTV’ye yüzde 17,1 oranında zam yaptı. Artık içki içebilmek toplumun zengin kesimleriyle özdeş hale gelmiş durumda. Peki AKP’den önce durum neydi? Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerinde alkollü içkilerden alınan ÖTV’ye mercek tuttuk. Buna göre 2000 yılında toplam vergi hasılatının binde 5,3’ü alkollü içeceklerden tahsil edilirken, bu oran 2020’nin ilk 11 ayı için binde 19,7’ye çıktı. Yıllar içindeki değişim ise grafikteki gibi.

ickide-otv-can-almaya-devam-ediyor-825438-1.