Önde gelen yedi anestezist, eczacı ve tıp akademisyeni tarafından imzalanan bildiride idamda kullanılan ilaçların koronavirüs tedavisi için depodan çıkarılması gerektiği belirtildi. Bildiride, “Depolarınız yüzlerce insanın hayatını kurtarabilir. Kurtarılabilecekler arasında bir meslektaşınız, sevilen bir kişi, hatta siz de olabilirsiniz’’ ifadeleri yer aldı

İdam cezasını uygulamak için stoklanan ilaçlar hayat kurtabilir

Üst düzey sağlık uzmanları, ölümcül enjeksiyonlarda kullanılan ilaçlara çok ihtiyaç duyulduğunu ve bu ilaçlarla yüzlerce kişinin hayatının kurtulabileceğini belirten bir bildiri imzaladı

ABD'deki ölüm cezaları için stoklanan tıbbi malzemelerin, yüzlerce koronavirüs hastasının hayatını kurtarabileceği belirtildi.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, bir grup tanınmış tıp pratisyeni ve uzmanı, ölüm cezası alanlar için kullanılmak üzere stoklanan sakinleştirici ve felç edicilerin depolardan çıkarılması gerektiği çağrısında bulundu. İlaçlar ülke çapında hastane yoğun bakım ünitelerinde en çok arananlar arasında ve bu ilaçların eksikliği koronavirüs hastalarının hayatını tehlikeye atıyor.

Önde gelen yedi anestezist, eczacı ve tıp akademisyeni tarafından imzalanan bildiride, hastanelerin kendi kendilerine nefes alamayan koronavirüs hastalarının entübasyonu ve mekanik ventilasyonunda kullanılacak sakinleştirileri bulmakta zorluk yaşadığı belirtildi.

Eyalet departmanlarını müdürlerine gönderilen bildiride, ilaç eksikliklerinin bu bölümlerin üst düzey yetkililerinin dahi hayatlarını tehlikeye atabileceği yer aldı. Bildiride, “Depolarınız yüzlerce insanın hayatını kurtarabilir. Kurtarılabilecekler arasında bir meslektaşınız, sevilen bir kişi, hatta siz de olabilirsiniz’’ ifadeleri yer aldı.

Kaç eyaletin ölümcül enjeksiyon ilaçlarını stokladığı bilinmiyor ancak ABD'deki 28 ölüm cezasının 19'unda sakinleştirici ve felç edici ilaçların kullanımını içeren yürütme protokolleri bulunuyor. Bunlar arasında, eczane kuruluşları tarafından hastanelerde yetersiz arz olarak listelenen midazolam, vekuronyum bromür, roküronyum bromür ve fentanil bulunmakta.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yaptığı açıklamada, midazolam ve fentanil için sıkıntılar yaşandığını dile getirdi. Malzemelerin eksikliğinin bir sonucu olarak, doktorlar durumu kritik olan ve ventilasyon sürecinde olan hastalar için ilaçların kullanımını rasyonel hale getirmek zorundalar.

Florida, Nevada ve Tennessee eyaletleri depolarında infaz için büyük miktarda sakinleştirici ilaç olduğunu açıkladı. Tıp uzmanlarına göre sadece Florida’da yaklaşık 100 koronavirüs hastasını entübe etmek için kullanılabilecek 20 bin mg. rokuronyum bromür olduğu tahmin ediliyor.

Bunun dışında birçok ölüm cezasında kullanılmak üzere gizli olarak depolanan ekjeksiyonlar olduğu ve bu enjeksiyonların yüzlerce Amerikalının hayatını kurtarmaya yardımcı olabileceği tahmin ediliyor.

Yoğun bakımda kritik koronavirüs hastaları ile ilgilenen Emory Üniversitesi anestezisti Joel Zivot, mahkumları öldürmek için stoklanan ilaçların, ağır koronavirüs hastalarının tedavisi için hayati olduğunu belirtti.

Zivot,“Bu ilaçların hiçbiri infaz için üretilmedi. İnsanları öldürmek için hayat kurtarmaya yönelik ilaçların depolanması hiçbir zaman kabul edilemez bir durumdu ve bu durum özellikle içinde bulunduğumuz bu süreçte koronavirüs krizi karşısında halka gerçekten zarar vermektedir”dedi.

Öte yandan, ölümcül enjeksiyon prosedürlerini izleyen bir insan hakları grubu olan Blaire Andres of Reprieve, “İnfazlarda kullanılan tüm ilaçlar hayat kurtaran ürünlerdir ve asla bir insana zarar vermek için üretilmemiştir. Sağlık şirketleri, bu ilaçların mahkumları öldürmek için depolara yönlendirilmesinin tehlikeli ilaç kıtlığına yol açtığı konusunda uyardı’’ dedi.

Guardian'dan çeviren: Didem Mercan