AKP iktidarının, otomobilde ÖTV indirimi konusunda yasa taslağı hazırlığına başladığı iddia edildi. Buna göre, birkaç alternatifli olan taslak ile ÖTV indirimi, matrah artırımı ya da tamamen silinmesi gibi seçenekler üzerinde duruluyor.

İddia: AKP, ÖTV indirimi için yasa taslağı hazırlığına başladı
Fotoğraf: Pixabay

AKP'nin aralık ayının ikinci yarısında Meclis'e yeni bir torba yasa taslağı sunacağı, söz konusu taslak içerisinde de ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) indirimleri olacağı iddia edildi. Otomobilde ÖTV indirimini de kapsayacak tasarı ile birçok üründe indirimler söz konusu olacağı ileri sürülüyor.

İktidarın kontrolündeki Sabah gazetesinin haberine göre, çalışmayla ilgili birkaç alternatif planlanıyor. Birinci taslakta ÖTV matrah limitinin artırılması bulunuyor. Buna göre, daha yüksek fiyatlı araçlarda daha düşük oranda vergi alınmış olacak.

KÜÇÜK SİLİNDİR VERGİSİZ OLACAK

İkinci taslakta ise matrah artırımının dışında düşük silindir hacmine sahip sıfır otomobillerde ÖTV'nin tamamen sıfırlanması söz konusu olacak.

ÖTV indirimleri ile hem sıfır otomobillerde hem de ikinci elde bir 'fiyat düşüşünün olacağı' iddia ediliyor. Sabah'taki habere göre çalışmanın aralık ayında sonuçlanması bekleniyor.

YENİDEN DEĞERLENDİRME ORANINDA YÜZDE 50 İNDİRİM OLABİLİR

Üzerinde çalışılan bir başka konu ise yılbaşında harç ve cezalarda yapılacak yeniden değerleme artışlarının düşürülmesi olacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni de etkileyecek bu oranların düşürülmesi yetkisi cumhurbaşkanında bulunuyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 122,9 olan yeniden değerleme oranını yüzde 50 düşürme yetkisini kullanabileceği iddia ediliyor.