Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington yönetimiyle insani koridor için görüştüklerini söyleyerek İdlib’deki operasyonlarını gizleme planlarının olmadığını belirtti

İdlib’e operasyon hazırlığı sürerken önemli gelişme

Suriye ordusu muhaliflerin elindeki tek vilayet olan İdlib’e operasyona hazırlanırken, Rusya’dan yeni açıklamalar geldi. Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD ile Suriye’de neler olduğunu anlık olarak paylaştıklarını belirterek insani koridor açılması için görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Akdeniz’e onlarca savaş gemisi ve jet yığarak ABD’nin Akdeniz’deki varlığına yanıt veren Rusya, ABD ile sahada neler yaşandığını anlık olarak paylaştıklarını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Washington yönetimiyle insani koridor açılması için görüştüklerini söyledi. Lavrov, İdlib’deki operasyonlarını gizleme planlarının olmadığını da belirtti.

idlib-e-operasyon-hazirligi-surerken-onemli-gelisme-505034-1.

Kanıtlar sunuldu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İdlib’de kimyasal saldırı provokasyonu planlandığı uyarılarına dair Birleşmiş Milletler (BM) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) kanıt sunduklarını ifade etti. Soçi’de Eritre Dışişleri Bakanı ile yaptıkları görüşmenin ardından verilen basın toplantısında konuşan Lavrov, Rusya Savunma Bakanlığı’nın İdlib’de kimyasal saldırı provokasyonuna hazırlandığı, bundan Şam’ın suçlanıp bu bahane ile Suriye’nin vurulmasının istendiği yönündeki uyarılarına ilişkin açıklama yaptı.

Lavrov “Böyle bir provokasyonun hazırlandığından hiç şüphe yok. BM’ye de Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) merkezinin bulunduğu Lahey’e de farklı kaynaklardan aldığımız net kanıtları sunduk” ifadelerini kullandı. Lavrov, uluslararası kuruluşların provokasyonlara karşı sorumlu davranıp bu tarz girişimlere karşı koyması gerektiğini vurguladı.

Son 2 yıldır bu tarz girişimlerin birçok kez yaşandığını belirten Lavrov, bu olaylarla ilgili soruşturmaların da uzaktan gerçekleştirildiğini, OPCW uzmanlarının Batı tarafından açıkça manipüle edildiğini kaydetti. Olanları bildiklerini vurgulayan Lavrov, “Batı’nın uluslararası bir kuruluşa yönelik bu tavrı kabuk edilemez, ülkelerin ezici bir çoğunluğu da böyle düşünüyor” dedi.

Lavrov, İdlib’deki militanların çeşitli yollara başvurarak ılımlı muhalifleri işbirliğine zorlamaya ve muhalifleri militanlardan ayırma sürecine karşı koymaya çalıştığını ifade etti. “Militanlar, ayırma çalışmalarına karşı koyuyor. Sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak istiyorlar ki bu, başlı başına bir savaş suçu” diye devam eden Lavrov, “Militanlar, finansal yöntemlere, korkutma ve hükümetle diyalogdan söz edenleri infaz etme de dahil çeşitli yollara başvurarak, El Nusra (yeni adıyla Fetih el Şam) ve bu terör yapısının türevlerinin bünyesinde bulunmayan silahlı grupların İdlib’den çıkmasını önlemeye ve kendileriyle işbirliği yapmaya zorluyor” ifadelerini kullandı.