İdlib ve Halep krizi devam ediyor

Dış Haberler Servisi

Suriye'de İdlib'in güneyinde ve Halep'in batısında bulunan silahlı cihatçı gruplara karşı Suriye Ordusu’nun ilerleyişi sürerken Türkiye ve Rusya arasında yeniden arabuluculuk görüşmelerinin yapıldığı aktarıldı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ile Türkiye'nin Suriye'deki muhaliflerin militanlardan ayrılması konusunda daha net bir çalışma yapılması konusunda mutabakat sağladığını açıkladı. Lavrov, "Siyasi sürece katılmaya hazır olan vatansever silahlı muhaliflerin BM Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak tanınan gruplardan ayrılmasına ilişkin mutabakatın uygulanması için daha net bir çalışma yapılması konusunda anlaştık. Teröristler de silah bırakmalı, zira onlara hiçbir şekilde merhamet gösterilemez" diye konuştu.

PROVOKASYON HAZIRLIĞI

Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi ise Beyaz Miğferler örgütü temsilcilerinin Suriye’de kimyasal maddelerin kullanılacağı bir provokasyon gerçekleştirmek için hazırlıklar yaptığını açıkladı. Açıklamada, "Heyet Tahrir Şam örgütü militanları koruması altında Halep'in Kefr Hamra ve İdlib bölgesinin Maarrat Misrin ve Eriha yerleşimlerine klor gazı içerdiği tahmin edilen konteynerler geldi. Provokasyon hazırlığının amacı, Suriye yönetimini sivillere karşı kimyasal silah kullanmakla suçlamak" denildi. Ayrıca, "Kimyasal stokları, Halep bölgesinin Daret İzze yerleşimi yakınındaki eski askeri üste, Cebel ez-Zaviye adlı dağlık yerde ve İdlib bölgesindeki Salkin yerleşimi yakınında tutuluyor" bilgisi de paylaşıldı.

ESAD, RUS HEYETLE GÖRÜŞTÜ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin'in başında bulunduğu Rus heyetini kabul ettiği açıklandı. Görüşmenin içeriğine ilişkin detaylı bilgi verilmedi.