İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Üsküdar’da düzenlenen bir mitingde, “En kısa zamanda halifemizi seçmeliyiz” diyen gerici Milat yazarı Hasan Köse hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

UĞUR ŞAHİN - ugursahin@birgun.net

Referandum için ‘Hayır çalışması yapanlara ve muhaliflere yönelik, ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı yönde birçok karar verilirken, hilafet talebi, düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirildi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Üsküdar’da düzenlenen bir mitingde, “En kısa zamanda halifemizi seçmeliyiz” diyen gerici Milat gazetesi yazarı Hasan Köse hakkında, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Avukat Onur Cingil’in suç duyurusunun ardından karar veren Savcılık, Köse’nin ‘şahsi siyasi görüşlerini’ açıkladığı ve Köse’nin, kendi ‘anlayışı’ çerçevesinde ‘sorunlara çözüm yolu belirttiğini’, ifade etti.

Savcılık ayrıca, Köse’nin konuşması içerisinde, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni aşağılama” ile “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlarının unsularını oluşturulabilecek nitelikte ifadelerin yer almadığını kaydetti.

Köse’nin, “En kısa zamanda halifemizi seçmeliyiz” sözünün, Anayasa ile teminat altına alınan ifade özgürlüğünün çerçevesi çizilen sınırları içinde yer aldığının ifade edildiği kararda, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Yargıtay’ın birçok kararında ifade özgürlüğünün sadece olumlu karşılaşılan bilgi ve fikirler için değil, devlet veya halkın herhangi bir kesimi için saldırgan görünen sarsıcı nitelik taşıyan ya da rahatsız edici olan fikirler için de geçerli olduğu dolayısıyla ifade özgürlüğünü garanti altına alan, hukuki düzenlemelerde öngörülen sınırlar içinde hakaret etmek ve özellikle şiddete çağrı yapmamak koşulluyla her bireyin siyasi görüşünü yaptırma maruz kalacağına dair hiçbir endişe duymaksızın dile getirebilmesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasıyla hüküm altına alınan demokratik hukuk devleti niteliğinin en bariz tezahürlerinden bir olduğu ve suç teşkil etmeyeceği…” ifadeleri yer aldı.

Savcılık kararında, “Şüphelinin üzerine atılı suçların unsurları itibariyle oluşmadığı ve kovuşturma konusu yapılamayacağının anlaşılmaktaki şüpheli hakkında atılı suçlardan kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verildi” denildi.

Köse ne demişti?

Gerici Milat yazarı Hasan Köse, katılımın az olduğu Üsküdar’daki Halep mitinginde, skandal ifadeler kullanmıştı. Ses düzeninin Üsküdar Belediyesi’ne ait araçtaki hoparlörler aracılığıyla sağlandığı mitingde konuşan Köse, “Mısır, Irak, Suriye’de bu kanlı bu zillete düşmüş günlerden kurtulmamız için en kısa zamanda İslam birliğini tekrar tesis etmeli ve halifemizi seçmeliyiz. ‘Ey müminler, toparlanın, Allah’ın ipine sımsıkı sarılın, ayrılığa düşmeyin’ emrini yerine getirmediğimiz sürece İslam dünyasından, zulüm, kan, gözyaşı asla eksik olmayacaktır. Kurtuluş sadece Kuran’a ve resulünün izinden gitmeye bağlıdır. Yoksa biz biraya geldikçe ağlar dualar eder gideriz. Bundan kurtulmanın yolu Kuran’a ve sünnete sımsıkı sarılmaktan, okumaktan çalışmaktan ilme ve irfana sarılmaktan geçmektedir. Cenab-ı Hak bizi bu gaflet uykusundan uyandırsın. Cenab-ı Hak bizlere, cesaret, feraset ve basiret versin. Buradan Üsküdar’dan kardeşlerimizle birlikte bir daha sesleniyoruz. Ey Kâfirler, ey emperyalistler, ey Siyonistler siz bize geçmişte ne yapabildiniz ki?” demişti.