Petrol-İş Sendikası’nın, çalışanların tasfiyesine yol açacak ‘’Bütünsel Dönüşüm Programı’’nı  protesto amacıyla Enerji Bakanlığı önünde yapacağı basın açıklamasına OHAL nedeniyle izin verilmedi. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, “İfade özgürlüğünün OHAL bahanesi ile engellenmesini kabul edemeyiz. Hakkımızı, korumaya devam edeceğiz” dedi

“İfade özgürlüğü OHAL ile engellenemez”

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ | caglarbaliktas@birgun.net

Petrol-İş Sendikası’nın Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlüklerini yürüttüğü kuyu tamamlama, sondaj, jeofizik operasyonları, sismik ve deniz sismiği gibi faaliyetlerin Turkish Petroleum International Company’e(TPIC) devredilmesini ve Türkiye Petrolleri’nin küçülmesini öngören “Bütünsel Dönüşüm Programı’’nı protestosu, OHAL engeline takıldı.

Sendika önünde yapılan basın açıklamasında OHAL’in ifade özgürlüğüne engel olamayacağını belirten Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar, “Bizim eylemimize terör bahane edilerek izin verilmiyor. Bırakın da normalleşelim. Terör var diye sokağa çıkamayacak mıyız, hakkımızı arayamayacak mıyız? İfade özgürlüğünün OHAL bahanesi ile engellenmesini kabul edemeyiz. Hakkımızı hukukumuzu korumaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Besim Şişman’ın bilgilendirme açıklamasındaki, “Yeni yapılanma ile ne bir çalışan arkadaşımız başka bir yere gönderilecek, ne Türkiye petrolleri özelleştirilecek, ne de sendikal örgütlülüğü zarar görecek” ifadesinin gerçeği yansıtmadığını bildiren Yaşar, “Türkiye Petrolleri küçülecek, düzenlemeden bin 500 arkadaşımız etkilenecek. Biz emekçiler olarak hak ve hukuk arayışından vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Taşeronlaştırma operasyonu”

Petrol-İş Sendikası adına basın bildirisini okuyan Ankara Şube Başkanı Şuayip Gül, faaliyetlerin devredileceği TPIC’nin bir kamu kuruluşu olmadığını ve TP işçilerinin büyük bir taşeronlaştırma operasyonu ile karşı karşıya kaldığını belirterek şunları söyledi:

“Bu tasfiyelerden sonra, faaliyetlerin sürekliliği tamamen özel şirketin çıkarlarına bağlı olacak, devredilen kamu işçisinin ise iş güvencesi kalmayacaktır. TPIC, proje bazlı ve sezonluk çalıştığı için istihdamı da süreklilik arz etmeyecektir. Nihayetinde, gerçekleştirilmek istenen aynı zamanda, büyük bir güvencesizleştirme ve taşeronlaştırma operasyonudur. Bu tür planlarla yeniden yapılandırılan Türkiye Petrolleri, özelleştirmeye hazırlanmış olacaktır.

Bu yanlıştan dönülene kadar mücadelemiz tüm kararlılığı ile sürecek, Petrol-İş OHAL gerekçesiyle yapılan engellemelere rağmen sözünü söylemekten çekinmeyecektir.”