Sincan Cezaevi’ne diğer tüm yayınlar gönderilirken gazetemiz bu kapsamın dışında tutuluyor. Avukatlar durumun hukuka aykırı olduğunu belirtiyor

İfade özgürlüğüne ve kişisel haklara darbe

ERK ACARER erkacarer@birgun.net @eacarer

Yaklaşık 4 aydır tutuklu bulunan kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan’a BirGün gazetesi verilmiyor. Arslan avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada Sincan Cezaevi’ne tüm yayınların sokulmasına izin verilirken, BirGün’ün ısrarla bu kapsamdan muaf tutulduğunu belirtti.

Arslan’ın avukatı şunları aktardı: “Müvekkilimiz, dışarıdayken okuduğu BirGün gazetesini istiyor. Ne var ki bu konuda kendisini ambargo uygulanıyor. BirGün yasağının Sincan Cezaevi’ndeki tüm mahkûmlara yönelik olduğunu düşünüyoruz.”

‘Çifte standart hukuk devletiyle bağdaşmaz’
Arslan’ın avukatı şöyle devam etti: “Daha önce de BirGün ile birlikte Cumhuriyet ambargosu vardı. Her iki gazete de Murat Arslan’a verilmiyordu. Ancak bir süre sonra Cumhuriyet gazetesi yasağı kaldırıldı. Buna rağmen yönetim tüm girişimlerimize rağmen BirGün’ü vermemekteki tavrını sürdürmeye devam ediyor. Bu yasak sadece cezaevinde olan müvekkilimizi ilgilendirmiyor. Aynı zamanda özgür basına yönelik baskılardan biri olarak da dikkat çekiyor. İfade ile dağıtım özgürlüğünün kısıtlanıp medyanın bir bölümüne kurumsal ve özel alanlarda ambargo uygulanması hukuk devleti kurallarıyla bağdaşmaz. Bu bir çifte standarttır. Hem müvekkilimizi hem de ifade özgürlüğünün kapsamını konu alan bu uygulamaya bir an önce son verilmesini talep ediyoruz.”

‘Amaç biat etmeyenleri susturmak’ demişti
15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası yayınlanan ilk OHAL kararnamesi ile kapatılan YARSAV’ın eski Başkanı Murat Arslan, 19 Ekim tarihinde gözaltına alınıp 26 Ekim’de 2016 tarihinde tutuklanmıştı. Darbe girişiminden bir süre sonra FETÖ operasyonları kapsamında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında TCK’nın ‘silahlı terör örgütüne üyelik suçlamasını düzenlediği 314/2 maddesi uyarınca tutuklanan Murat Arslan; Yargıtay ve Danıştay’ın yeniden yapılandırılması sürecinde, “Cemaat bahane, biat etmeyen tüm yargı üyeleri birer birer tasfiye ediliyor” ifadelerini kullanmıştı.

***

MAHİR KANAAT: BİRGÜN VE EVRENSEL YASAK
Redhack’in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın maillerine ilişkin haberler nedeniyle 25 Aralık 2016 günü evine yapılan baskınla gözaltına alınan ve 24 gün sonra “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne götürülen BirGün çalışanı Mahir Kanaat önceki gün, yaşadığı süreci anlatan bir mektup göndermişti. Kanaat mektubunda, cezaevinde BirGün ve Evrensel gazetelerinin yasaklı olduğunu ve okumalarına izin verilmediğini aktarmıştı.