Almanya’da medyanın ifşa ettiği istihbarat raporu, cinayet şebekesi neo Nazilerin kollandığını ortaya çıkardı. Rapora göre NSU üyelerinin ırkçı terör şüphesiyle hareketleri hiçbir şekilde kaydedilmedi.

İfşa belgeleri suçu gösterdi
NSU Almanya’da birçok göçmeni katletmişti. (Fotoğraf: Depo Photos)

Dilara EKİNCİ/Berlin

Almanya’da yayınlanan gizli istihbarat raporu, Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın kitle örgütlerinin, medyanın ve politikacıların yıllardır araştırılmasını istediği cinayetleri örtbas ettiğine dair suçlamaları doğrular nitelikte. Kamuoyunun özellikle aşırı sağcı Neonazi terör örgütü NSU'nun (Nasyonal Sosyalist Yeraltı) açığa çıktığı 2011’den bu yana yaptığı bu tarz suçlamalara bugüne kadar hiçbir zaman tatmin edici yanıtlar alınamazken Alman yargısının, NSU cinayetlerine dair belgelere 120 yıllık gizlilik kararı vermesi soru işaretlerini büyütmüştü. Bu durum cinayetlerin bilinçli olarak örtbas edilmek istendiği yönünde kuşkulara yol açmıştı.

Özellikle 6 Nisan 2006´da Kassel´de internet kafe işletmecisi Halit Yozgat’ın öldürülmesi NSU cinayetleri serisinde bir mihenk taşı oldu. Cinayet sırasında, istihbarat teşkilatında görevli Andreas Temme’nin olay yerinde olması, istihbarat teşkilatı üzerindeki şüpheleri artırmıştı. Temme defalarca soruşturulsa da bu iddiaları yalanladı ve tesadüfen orada bulunduğunu savundu.

2011’de NSU’nun ortaya çıkışının ardından, 2012'de, dönemin Hessen İçişleri Bakanı, şimdiki eyalet başbakanı CDU'lu Boris Rhein bu cinayetlerin araştırılmasını istedi. 2012-2013 yıllarında Hessen´da kurulan 35 kişilik ekip, 1 milyon sayfadan fazla dokümanı inceleyerek bir rapor hazırlamıştı. FragDenStaat ve ZDF Magazin Royale, Hessen Eyaleti tarafından hazırlanan raporun 2013 yılına ait ilk versiyonunu ve Eylül 2014’te hazırlanan final raporuna erişerek kamuoyuna deşifre etti. Medya kuruluşları, raporun erişim kaynağını ifşa etmemek ve dijital veya analog iz bırakmamak adına orijinal dosyanın 173 sayfalık dijital bir kopyasını oluşturarak yayınladı.

ZDF Magazin Royal, Frag Den Staat ve Exif Araştırma’nın yayınladığı belgelerdeki iddialar şu şekilde:

1-NSU TERÖR ÖRGÜTÜ YAPILANMASI

Yapılanmada önemli yer tutanlardan bazıları şöyle:

Andreas Temme: 2006 yılında Halit Yozgat cinayetinde olay yerinde bulunan istihbarat görevlisi. Temme'nin, 2 Haziran 2019'da Kuzey Hessen bölge başkanı Walter Lübcke'yi vuran Stephan Ernst ile ilişkisi olduğu ortaya çıktı.

Thorsten Heise: NSU Trio´yu finansal olarak desteklemekle suçlanıyor. 1993 yılından hakkında “tüfek kulübüne” katılmasıyla ilgili istihbarat raporu var. 1998 yılında bir yeraltı örgütü kurulmasına dair söylemlerde bulunduğu kayıtlara geçmiş.

Thomas Gerlach: İsmi raporda geçse de hakkındaki iddiaların kovuşturulmadığı ortaya çıktı. Gerlach’ın Amerikalı Neonazi grup Hammerskins ile bağlantılı olduğu, hatta Portekiz´e silah desteği için çalıştığı iddialar arasındaydı.

2-SİLAHLANMA

Rapor, Alman istihbaratının Hessen'deki ağır silahlı Neonaziler hakkında aslında çok ciddi miktarda bilgiye sahip olduğunu gösteriyor.

Nisan 2005'ten bu yana "Özgür Direniş" forumunda "Stadtcleaner" (Şehir Temizleyicisi) takma adıyla yazan ve Markus Hartmann olduğu ortaya çıkan kişi hakkında raporda yeterince bilgi yer almıyor.

Alman Ordusu (Bundeswehr): Neonazi grupların, o zamanlar yürürlükte olan zorunlu askerlik uygulamasını çok önemsedikleri ve askerliği silah kullanma, askeri teknik ve stratejileri öğrendikleri ciddi bir eğitim olarak gördükleri söylentileri istihbarat tarafından biliniyordu.

3-AÇIKLANMAYAN DİĞER DOSYALAR

2000 yılında Frankfurt'ta bir antifaşist grup üyesinin arabasında patlayıcı bir cihaz bulundu. 6 Ağustos 2001 akşamı Kassel'de bir otoparkta bulunan sol grup üyesi olan kişilere ateş açıldı.

20 Şubat 2003'te, Kassel'de aşırı sağa karşı aktivitelerde bulunan 48 yaşındaki bir öğretmenin penceresine kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldı.

Bu suikast girişimlerinin hiçbiri raporda yer almadı. Bütün bu ihmalkarlık, 2006 yılında Halit Yozgat´ın Kassel´de öldürülmesiyle sonuçlanacaktı.

4-LÜBCKE SUİKASTİ

2 Haziran 2019 akşamı Neonazi Stephan Ernst, Kuzey Hessen Valisi Walter Lübcke'yi vurdu. Ernst´in isminin istihbarat tarafından biliniyor olmasına rağmen, 2009 yılındaki dosyalarda artık tehlikeli olmadığına değinildi ve 2015’te dosyası kapatıldı.

İSTİHBARAT PROBLEMİN BİR PARÇASI

Ancak istihbarat teşkilatı bu kişilerde “şiddet eğilimli davranışlar” tespit edememiş,” diye Türkçe olarak da tweet attı.

Tüm bu bilgilerin ışığında, Alman kamuoyu, istihbarat teşkilatının Neonazi örgütlere neredeyse yardım ve yataklık ettiğini, suçlarını örtbas etmelerine destek olduğunu düşünüyor. Kamu kurumlarının son derece itibarsızlaştığını belirten ifşaatın son cümlesi ise sarsıcı: “İstihbarat Teşkilatı çözümün değil, sorunun bir parçası”.

***

BELGELERİN İFŞASINA SUÇ DUYURUSU

Almanya'da 2000-2007 yılları arasında sekizi Türk, 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütüne ilişkin "gizli" ibaresi bulunan ve 30 yıl açıklanmaması öngörülen dosyaların yayınlanmasının ardından suç duyurusunda bulunuldu. Hessen Eyaleti Anayasayı Koruma Teşkilatı (LfV) tarafından yapılan açıklamada “NSU dosyaları" olarak adlandırılan raporun yayınlanmasının ardından, gizli belgelerin “yasa dışı bir şekilde başkalarına verilmesinden dolayı kimliği belirsiz kişiler hakkında suç duyurusunda bulunduğu bildirildi. Olayla ilgili soruşturmanın Hessen Eyalet Kriminal Dairesince yapılacağı aktarılan açıklamada, suç duyurusunun belgelerin yayımlanmasıyla değil, yasadışı bir şekilde başkalarına verilmesiyle ilgili olduğu vurgulandı.