İGSAŞ’ın Körfez’deki iptal edilen projesi için yeniden başvurması üzerine yapılan ÇED toplantısına halkın tepkisi damga vurdu: “Zehirli gazlardan tüm kent etkilenecek. Kanserden ölmek istemiyoruz.”

İGSAŞ’ın projesine yine izin verilmedi
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde gübre tesisi bulunan İGSAŞ’ın kapasite artışı için yapmak istediği çevresel etki değerlendirme (ÇED) toplantısına bölge halkının tepkisi damga vurdu. Kapasite artış projesinin daha önce iptal edildiğini hatırlatan yurttaşlar “Kanser olmak istemiyoruz” dedi. Tüm tepkilere, çıkan arbedeye rağmen 'toplantı yapıldı' şeklinde tutanak tutulması üzerine sesler yükseldi.

Geçen ağustos ayında İGSAŞ’ın kapasite artışı için verilen ‘ÇED olumlu’ kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Tüm itirazlara ve mahkeme kararına rağmen yeniden hareke geçen şirket üç kat üretim kapasitesi artışı, üç kata yakın kimyasal depolama artışı, 300 milyon metreküp dip tarama ve 10 bin metrekare dolgu yapılması için yeniden başvurdu. Başvuruyu kabul eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı halkın katılım toplantısı için gün verdi. Projeyi anlatmak için dün bölgeye giden Bakanlık ve şirket yetkililer, bölge halkının protestosuyla karşılaştı. Bölge halkı projeyi istemediklerini ve iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Sık sık şirket yetkilileriyle bölge halkı arasında sözlü tartışma çıkarken kolluk kuvvetleriyle arbede yaşandı. Şirket ve Bakanlık tüm yaşananlara rağmen 'toplantı yapıldı' notuyla tutanak tutması ayrıca tepkilere neden oldu.

ÇED toplantısının yapılmaması üzerine kültür merkezi önünde açıklama yapan Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Yaprak Fidancı Yaprak Fidancı şunları söyledi: “Bu üretim sırasında çıkan gazlar şehrimizde bebeklerden ileri yaşlardaki yetişkinlerimizde görülen solunum yolları, alerji, metabolizma, kalp damar hastalıklarıyla kanserin sebebi olan zararlı gazlardır. Bu gazların insan sağlığı kadar toprağa, denize, suya, kısaca çevreye etkilerini biz zaten yaşıyoruz. Bunları Sağlık Bakanlığı’nın rakamlarından rahatlıkla izliyoruz. Bugünkü halkın samimi tepkisini, uyarılarımızın yöneticilerimiz tarafından dikkate almasını, bu projeye izin vermemelerini istiyoruz. Kocaeli’nin geleceğini, denizini, havasını, suyunu, toprağını savunmak için bugün burada bulunan halkımıza, siyasi partilerimize minnettarız.”

TMMOB Kocaeli İKK Sekreteri Mehmet Ali Elma ise “Bu kent bir işletme, bir gıdım ilerleme dahi kaldıramayacağına dair bilimsel raporlar yayınlıyoruz. Bu sadece kentimize yapılacak bir ihanet değil, ülkeye ihanettir” dedi.

KANSER VAKALARI ARTTI

“Ciddi bir endüstriyel kaza olduğunda bu projeye imza atanlar bunun hesabını veremeyeceklerdir” diyen Elma şöyle konuştu: “Ülkemizde ve Kocaeli’ de ciddi kanser vakaları yaşanıyor. Bunun nedeni işte bu yatırımlardır. Bu kentte artık insan sağlığı, ekolojik dengeyi yok edecek projelere izin verilmemelidir. Şu an rant politikaları güderek, para hırsıyla hareket edenlere sesleniyoruz, sizlerin de geleceği yok olacak ve para bunun çözümü olmayacak.”