İhale pastasına kim davet edilecek?

Mustafa BİLDİRCİN

Kamuoyunda, ‘davet usulü’ olarak bilinen ihaleler TBMM gündemine taşındı. CHP Milletvekili Murat Emir’in açıklamasına göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, 12-15 Aralık tarihleri arasında altı farklı ihale gerçekleştirecek. O ihaleler şöyle:

•Üç ihale Ankara-İzmir YHT hattının çeşitli kesimlerine yönelik müşavirlik ve danışmanlık hizmet alımına yönelik olacak.

•12 Aralık’ta gerçekleştirilmesi planlanan bir ihale ise tüm tepkilere rağmen iktidarın ısrarla hayata geçirmek istediği Kanal İstanbul Projesi’ne yönelik düzenlenecek. Bakanlık, ‘Kanal İstanbul geçişi’ olarak adlandırdığı Halkalı-Ispartakule arasına inşa edilecek demiryoluna yönelik kontrollük, danışmanlık ve mühendislik hizmet alacak.

•Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı’nın iki farklı kesimine ilişkin danışmanlık hizmeti alımı için de iki ihale yapılacak.

MÜTEAHHİDİ ZENGİNLEŞTİRME ARACI

İhalelerin tamamının ‘belli istekliler arasında’ yöntemiyle gerçekleştirileceğinin altını çizen CHP’li Emir, iktidarın kamu ihalelerini “Müteahhidi zenginleştirme aracına” dönüştürdüğünü savundu: “Bizler projelere değil, milyonlarca vatandaşımız yatağa aç girerken kamunun parasının ihale yoluyla iktidara yakın şirketlere aktarılmasına karşıyız. 2021’in ilk yarısında 408,5 milyon TL’lik alımı belli istekliler arasında düzenlenen ihaleler ile yapan kamu, 2022 yılında bu tutarı 1,2 milyar TL’ye çıkardı. Belli istekliler arasında yöntemli ihaleler ile gerçekleştirilen kamu alımlarının tutarı 2021’in ilk yarısına göre 2022’nin ilk yarısında yüzde 28,54 arttı. Aralıkta yapılacak altı ihaleye hangi firmalar davet edilecek?"