'İhanet şebekesi'ne Davutoğlu’ndan yorum: Bakın bizde baskı yok

Haklarındaki yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarından Yüce Divan’a sevk edilmeleri reddedilen dört eski bakanla ilgili TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada AKP’nin çok sayıda fire vermesi ile ilgili yorumda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin milletvekilleri üzerinde herhangi bir baskı olmadığını savundu.

Britanya ziyareti kapsamında Genel Kurul’daki oturuma katılamayan ve vekaleten oy kullanan Davutoğlu, “Hiçbir milletvekilimize herhangi bir şekilde yönlendirme, baskı olmamıştır, olması gereken de budur” dedi.

Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar’ın parti içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik operasyon yapmak isteyen bir “ihanet şebekesi” demecinin aksine, Davutoğlu, AKP’nin blok olarak oy kullanmamasını “yasal sürece saygı gösterdiğimizi ortaya koyan bir tutum” şeklinde değerlendirdi.

Davutoğlu, buna karşın diğer partilerin hiç fire vermemesini eleştirerek, “grup kararı” ya da “baskının” muhalefette olduğunu söyledi.

TBMM'de gecenin geç saatlerine sarkan oylamalarda milletvekilleri eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilmemesine hükmetmişti. Ancak oylamalarda AKP çok sayıda fire vermiş, özellikle Güler ve Bağış çok küçük farklarla Yice Divan’a gönderilmenin eşiğinden dönmüştü.

AKP daha önce dört eski Bakanla ilgili iddiaları değerlendiren Meclis Soruşturma Komisyonu’ndaki dokuz üyesinin de Bakanları blok olarak aklaması nedeniyle büyük eleştiri almıştı. Komisyon oylamasından önce AKP’de fikir ayrılıkları olduğu, bir grup milletvekilinin dört Bakanın Yüce Divan’da yargılanarak kamuoyunun rahatlatılmasını savunduğu öne sürülmüştü.