İHD 26. Kuruluş yıldönümünde Ankara’da bulunan Genel Merkez’inde bir basın toplantısı düzenlendi.

ŞENGÜL MOR-ESİN EPLİ

İHD 26. Kuruluş yıldönümünde Ankara’da bulunan Genel Merkez’inde bir basın toplantısı düzenlendi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan yıldönümleri nedeniyle yaptığı konuşmasına KCK kapsamında tutuklanan İHD Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey selamlayarak başladı.

Açıklama 23 Aralık 2009 tarihinden bu yana Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Erbey ‘in fotoğrafı önünde yapılırken, bugün aralarında olmayan ve yaşamını yitiren İHD kurucuları ve insan hakları mücadelesinde öldürülen yönetici ve üyeler anıldı.

DEĞİŞMEYEN TEK ŞEY TEKÇİ, OTORİTER YAPI
“ İHD’nin tek amacı ‘insan hak ve özgürlükleri’ konusunda çalışmalar yapmaktı, 26 yılda çok şey değişti, Türkiye’de insan hakları bilincinin ve hak arama özgürlüğünün gelişmesinde İHD ‘nin önemli katkıları oldu” diyen Türkdoğan, 26 yılda değişmeyen tek şeyin siyasal iktidarın otoriter yapısı olduğunu vurguladı.

Türkdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “ Türkiye’de çoğulculuğa, açıklığa ve katılımcılığa dayalı bir demokrasi kültürü gelişmediğinden, siyasal iktidarlar tekçi ve otoriter yapılarını muhafaza edebilmiştir. Değişim ve dönüşüm sürecinin hızlandığını günümüzde AKP iktidarı, tekçi ve otoriter yapısını ısrarla devam ettirmeye çalıştırmaktadır. Bu anlayış Türkiye’ye çok şey kaybettirdi ve kaybettirmeye devam ediyor.”

ORDU DEVLETİNDEN POLİS DEVLETİNE
Tipik bir polis devletiyle karşı karşıya olunduğunu, 26 yıl önce ülkenin ordu tarafından yönetildiğini şimdi ise polis zihniyetine sahip siyasiler tarafından yönetildiğini ifade eden Türkdoğan,  İHD’nin 26 yıldır ilgilendikleri ihlal kategorilerinin değişmediğine değindi.  Türkdoğan bu hak ihlallerine ilişkin şunları kaydetti: “ Bu ülkede hala çok ağır yaşam hakkı ihlalleri yaşanmakta; işkence ve kötü muamele uygulamaları devam etmekte; örgütlenme ve gösteri hakkı zorla alınmakta, ifade özgürlüğü sınırlandırılıp cezalandırılmakta, insan onuruna uygun mahpusluk rejimi uygulanmakta; ekonomik ve sosyal haklar alanındaki kazanımlar yok edilmekte; toplumsal muhalefete ve ötekileştirilen herkese adli ve idari baskı politikası uygulanmaktadır.”

İHD’nin kuruluş yıldönümünün aynı zamanda Uluslararası Adalet Günü olduğunu da ifade eden Türkdoğan, “Birleşmiş Milletler, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni (UCM) kuran Roma Statüsü’nü 17 Temmuz 1998’de kabul etti ve bugün 139 devletin imzaladı” dedi. 116 devletin taraf olduğu Roma Statüsüyle kurulan, tüm dünya üzerinde etkili tek hukuk mekanizması olarak varlığını sürdürmekte olan UCM’nin yargı yetkisini Türkiye’nin hala kabul etmemekte ısrar ettiğini dile getiren Türkdoğan “ AKP hükümeti UCM’yi imzalamak yerine son yargı paketiyle insanlığa karşı suç işleyen katillere özel af getirdi” dedi.  

SULTANAHMET MEYDANI’NDA AÇIKLAMA
İHD İstanbul Şubesi bu kapsamda Sultanahmet Parkı'nda bir basın toplantısı yaptı. Basın toplantısı öncelikle insan hakları mücadelesinde öldürülen yöneticilerin ve üyelerin adlarını okuyarak başladı. Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe “26 yılda değişmeyen tek şey siyasal iktidarın otoriter yapısıdır. Bu ülkede hala çok ağır yaşam hakkı ihlalleri yaşanmakta,  işkence ve kötü muamele uygulamaları devam etmekte, örgütlenme ve gösteri hakkı zorla bastırılmakta, ifade özgürlüğü sınırlandırılıp cezalandırılmakta; insan onuruna uygun mahpusluk rejimi uygulanmamakta; ekonomik ve sosyal haklar alanındaki kazanımlar yok edilmekte; toplumsal muhalefete ve ötekileştirilen herkese adli ve idari baskı politikası uygulanmaktadır” dedi.