İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Ege Bölgesi’nde 4 ayda mültecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporda, mülteci alanında 2 bin 980 hak ihlali yaşandığını açıkladı.

İHD'den rapor: Mülteciler 2 bin 980 hak ihlali yaşadı

Aycan KARADAĞ

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında Ege Bölgesi’nde mültecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda; İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Antalya, Burdur, Muğla, Isparta kentlerinde yaşanan hak ihlaller yer aldı. Hazırlanan raporda, mülteci alanında 2 bin 980 hak ihlali yaşandığını açıkladı.
Mültecilere yönelik çok yoğun hak ihlalleri yaşandığı belirtilen raporda, “Bölgemizde, bu 4 aylık süreçte, mültecilere yönelik çok yoğun hak ihlalleri yaşandı. Bu hak ihlallerinin başında yaşam hakkı ihlalleri, sağlık hakkı ihlalleri, eğitim hakkı ihlalleri, işkence ve kötü muamele, geri gönderme merkezlerindeki olumsuz koşullar, sınır dışı tehdidi, haksız sınır dışı ve idari gözetim kararı, şiddet, tehdit, çalışma hakkı ihlali, ücretin ödenmemesi sorunları ön planda oldu” denildi.

"AFGANİSTANLILAR TAMAMEN KEYFİ UYGULAMALARLA KARŞILAŞMAKTA"

Ayrıca raporda, Afganistanlılara keyfi uygulamalar yapıldığı vurgulanarak, “Mülteciler için transit geçiş mekânı olma özelliği taşıyan bölgemizde mültecilerin yurtdışına çıkmaya çalışırlarken yaşamlarını yitirmeleri herkesin insanlığını sorgulamasına neden olmuştur. Geri Gönderme Merkezlerinde toplama kampına benzer uygulamalar yapılması, ötekinin ötekisi durumuna düşürülen Afganistanlı mülteciler, diğer mültecilerden farklı uygulamalarla karşılaşmışlardır. Onların hiçbir yerde yeri ve yurdu yoktur. Doğru düzgün bir mülteci yasası bulunmayan ülkemizde, Afganistanlılar tamamen keyfi uygulamalarla karşılaşmaktadırlar” diye belirtildi.