İHD’nin kuruluşunun 36. yılı nedeniyle İstanbul Şubesi tarafından Sultanahmet meydanında basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, işkenceye, hak ihlallerine ve askeri darbe anlayışına karşı mücadelenin süreceği belirtildi.

İHD’nin 36. yılı: ‘İyi ki İHD var’
İHD’nin 36. kuruluş yıldönümü için Sultunahmet’te bir araya gelenler \insan hakları mücadelemiz sürecek\ dedi. (Fotoğraf: ETHA)

HABER MERKEZİ

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 36. yılı nedeniyle yapılan açıklamada, işkenceye, hak ihlallerine ve askeri darbe anlayışına karşı mücadelenin süreceği belirtildi.

İHD’nin kuruluşunun 36. yılı nedeniyle İstanbul Şubesi tarafından Sultanahmet meydanında basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Cumartesi Anneleri, TİHV ve çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde ilk olarak İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri söz aldı.


36 YILDIR MÜCADELE EDİYORLAR

36 yıldır insan hakkı ihlallerine karşı tepki vermeye, önlemeye çalıştıklarını söyleyen Yoleri, başta yaşam hakkı ihlali yaratan iktidar anlayışı ve politikalarının değişmesi için çaba sarf ettiklerini dile getirdi. Raporlamayla hak ihlallerini görünür kılmaya çalıştıklarını dile getiren Yoleri, son dönemde en çok tartışılan ve en önemli taleplerinden birinin gözaltında kayıplara karşı mücadeleye yönelik yapılan eylemler ve hukuka aykırı yasaklamalar olduğunu dile getirdi. ‘‘Kayıp yakınlarının adalet mücadelesinin hâlâ engellenmesiyle karşı karşıyayız’’ diyen Yoleri, hafıza mekanı Galatasaray’ın hâlâ kayıp yakınlarına yasak olduğunu vurguladı.

Kendisini ‘‘Cumhurbaşkanlığından’’ tanıtan biri tarafından bir hafta önce derneklerine telefon geldiğini ve taleplerini sorduğunu aktaran Yoleri, Galatasaray’ın özgürleşmesini istediklerini kaydetti. Yoleri, ‘‘2011 yılında haklılığına inandığınızı söylediğiniz kayıp annelerinin hakikat mücadelesini engellemekten vazgeçin dedik’’ dedi.

DARBEYE KARŞI KURULAN İLK ÖRGÜT

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de İHD’nin her zaman savaşa, militarizme, ırkçılığa, homofobi, transfobiye, erkek egemenliğine karşı mücadeleye devam ettiğini söyleyerek, ‘‘Ancak bugün İHD’nin kuruluş nedeni olan askeri darbeciler ve onların yaptığı anayasa hâlâ yürürlükte. Bugün iktidarda olan ya da olmayan hiçbir partinin militarizmden, askeri darbeden şikâyet etme hakkı yok. Çünkü onlar darbeci Kenan Evren tarafından hazırlatılan Anayasa’yı hâlâ değiştirmediler. Bir darbe hukuku gündemde. O nedenle Kürtler, Aleviler, Ermeniler, Rumlar, Yahudiler, LGBTİ+’lar, kadınlar baskı altındalar. İHD’nin kuruluş nedeni bu militarist sistem. Bu yolda canını yitiren Vedat aydın’ı, Musa Anter’i, Leman Fırtına’yı; onların şahsında tüm kaybettiğimiz insanları anmamız gerekiyor. İyi ki İHD var’’ diye konuştu.

‘İŞKENCESİZ BİR DÜNYA UMUDUYLA’

TİHV adına söz alan Süheyla Ağkoç ise ailesinin darbeciler tarafından katledildiğini aktararak, ‘‘Çocukları için mücadele eden annelerin, babaların, dostların dayanışmasıyla bugüne geldik. İyi ki İHD var. TİHV 30 yılı aşkın bir süredir işkence ve kötü muamelenin tedavisi ve rehabilitasyon, dökümantasyonuyla ilgileniyor. Bu alanda da mücadelesine devam edecek. İşkencesiz bir dünyaya inancımla umudumla sizleri selamlıyorum.’’