Hasta tutukluların serbest bırakılmasını isteyen insan hakları savunucuları, “Yaşanabilecek yeni ölümlerden AKP hükümeti sorumlu...

Hasta tutukluların serbest bırakılmasını isteyen insan hakları savunucuları, “Yaşanabilecek yeni ölümlerden AKP hükümeti sorumlu olacaktır” dedi
FERHAT CARBAŞ

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyeleri, hapishanelerdeki hasta tutukluların sağlık durumlarına dikkat çekmek için Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Hasta tutuklu ve hükümlüler açısından hapishanelerde yaşanan sorunların gün geçtikçe ağırlaştığını belirten İHD Basın Sözcüsü Ümit Efe, yetkililerin sorunları görmezden gelmeye devam ettiğini söyledi.

EFE: TUTUKLU, HAPİSHANEDE İYİLEŞMEZ
Hasta tutuklularının hapishane koşullarında tedavilerinin mümkün olmadığına dikkat çeken Efe, şunları söyledi:
''Mahpusların eşit ve yeterli sağlık hizmeti almaları  temel insan haklarındandır. Bu hakkın engellenmesi ve ayrımcı uygulamalar kabul edilemez. Bu nedenle mahpusların sağlıklı yaşam koşullarının sağlanmasını, hastalıklarının tedavi edilmesini ve gerektiğinde tedavi haklarını kullanabilmeleri için tahliye edilmelerini istiyor, yetkilileri insani göreve ve duyarlılığa çağırıyoruz.''

ÖLÜMÜN EŞİĞİNDEKİ 19 TUTUKLU
Türkiye'de bulunan hapishanelerde son yedi ayda 6 tutuklu ve hükümlünün hastalıkları nedeni ile yaşamını yitirdiğini hatırlatan İHD Basın Sözcüsü Efe, yeni ölümlerin de kapıda olduğunu ifade etti.
Güler Zere, Erol Zavar, Samet Çelik, Halil Güneş, Yusuf Kaplan'ın aralarında 19 tutuklu ve hükümlünün ileri düzeyde olan hastalıklarıyla yaşam mücadelesi verdiklerine dikkat çeken Ümit Efe, "Bu insanlar hapishane veya hastanelerdeki hücrelerinde ölümü bekliyorlar" dedi.

ADLİ TIP’DA ÖLÜMLERDEN SORUMLU
Adli Tıp Kurumu'nun taraflı ve şaibeli raporlar verdiğine dikkat çekken İHD Basın Sözcüsü Efe, ''Devlet ve hükümet politikalarına hizmet eden Adli Tıp Kurumu ve diğer devlet yetkilileri ölümlerden sorumludur'' diye konuştu. Efe, Adli Tıp Kurumu'ndan verilen raporların değil, üniversite hastanelerinden verilecek bağımsız ve tarafsız kurul raporlarının dikkate alınmasını talep etti.
Hasta tutuklu ve hükümlülere mektup yazdıklarını duyuran insan hakları savunucuları, açıklamanın ardından Galatasaray Postanesi'ne giderek mektupları sahiplerine gönderdi.