ABD’yi vuran şiddetli kasırganın Amazon deposu ve bir mum fabrikasını yıkması sonucu onlarca işçi hayatını kaybetti. İşçilerin kasırga uyarılarına rağmen siparişleri yetiştirmesi için vardiyaya çağrıldığı ortaya çıktı.

İhmal değil kasıt

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin başta Kentucky eyaletini cuma gecesi vuran kasırga sonrası yardım ekipleri yıkılan binalara ulaştıkça bilanço ağırlaşıyor. Şimdiye dek Kentucky’de 70, Tennessee’de üç, Arkansas’ta iki ve Illinois’de iki can kaybı bildirilirken yetkililere göre, eyaletlerde ölü sayısının 100’ü aşması bekleniyor. Ayrıca birçok bölgede yüzlerce konut kullanılamaz hale gelirken yaklaşık 300 bin kişiye elektrik verilemiyor.


En ağır yıkımın olduğu Kentucky ve Illionis eyaletlerinde biri fabrika ve biri depo olmak üzere iki binanın çökmesi sonucu onlarca işçi hayatını kaybetti, enkaz altında kalan işçilerin büyük bir kısmına ise halen ulaşılamadı. Eyaletteki meteoroloji servislerinin kasırgadan saatler önce yaptığı tüm bildirimlere ve yerel basının yurttaşlara ‘‘pencerelerden uzak durun’’ şeklindeki uyarılarına rağmen yeterli önlemleri uygulamayan eyalet valisi ise enkaz altında kalan diğer işçilerin kurtarılmasının ‘‘mucize’’ olduğunu söyledi. Kentucky için fon sağlayan bir Federal Acil Afet Bildirgesi imzalayan ABD Başkanı Joe Biden ise can kaybı sayısını bilmediklerini söyledi.

METEROLOJİ UYARDI VALİ ÖNLEM ALMADI

En büyük işçi kıyımı Kentucky’nin Mayfield kentinde 110 işçinin bulunduğu mum fabrikasında yaşandı. Kasırga ve hortum binanın tamamını yıkarken enkaz altında kalan yalnızca 40 işçiye ulaşılabildi, enkazın üstünde hortumun savurduğu onlarca araç bulunması ve kimyasal gaz salımı nedeniyle diğer işçilerin hayatta kaldığına yönelik umutlar tükendi. Arama kurtarma çalışmaları sürerken Kentucky Valisi Andy Beshear, enkaz altında olduğu tahmin edilen 70 işçi için ‘‘Başka birinin canlı bulunması bir mucize olacak’’ açıklaması yaptı. Beshear, Kentucky’de hortumun karada 320 kilometreden fazla mesafe katettiğini ve bunun 1925’ten bu yana bir ilk olduğunu da sözlerine ekledi. Ancak vali Beshear’ın meteorolojinin uyarılarını dikkate almadığı ortaya çıktı. Kasırgalar mum fabrikasını yıkmadan önce Kentucky’deki Ulusal Hava Servisi’nin (NWS) 8 Aralık’ta yayımladığı ‘‘Tehlikeli Hava Durumu’’ isimli raporunda, ‘‘Cuma gecesi şiddetli ve gök gürültülü sağanak yağışlarla birlikte birkaç güçlü kasırga bekleniyor. Uzun mesafeli olması tahmin edilen kasırgalar konutlara zarar vermek için elverişli olabilir’’ denilmişti. Fabrikanın enkazından kurtarılan Kyanna Parsons Perez isimli işçi ise CNN’e verdiği demeçte, kasırganın vurduğu gece Noel öncesi verilen siparişleri yetiştirmek için vardiya yaptıklarını söyledi. Perez, ‘‘Kulaklarımızı patlacak düzeyde bir ses duyduk önce, hepimiz ileri geri sallandık ve sonra her şey üzerimize yıkıldı’’ diye konuştu. Yetkililer, Kentucky’nin 10 bin nüfuslu Mayfield kasabasının da ‘‘yerle bir’’ olduğunu belirtti. Belediye başkanı Kathy O’Nan, CNN’e yaptığı açıklamada, kasabanın ‘‘kibrit çöpü’’ gibi dağıldığını ifade etti.

AMAZON İŞÇİLERİ EK VARDİYA YAPIYORDU

Illinois eyaletindeki Amazon deposunun bir futbol sahası büyüklüğündeki bölümünde bulunan işçiler ise çatının çökmesi sonucu enkaz altında kaldı. Amazon işçilerinden cuma gecesi tüm kasırga uyarılarına rağmen ek vardiyaya gelmelerinin istendiği ortaya çıktı. Altı işçinin hayatını kaybettiği enkazda arama kurtarma çalışmaları sürerken binada kaç kişinin mahsur kaldığına ilişkin net bir sayı verilmedi. Eşi depoda çalışan Sarah Bierman isimli yurttaş, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, ‘‘Onunla en son cuma akşamı saat 8’de konuştuk. Kamyonetini bırakmak için depoya dönüyordu. O zamandan beri ondan haber alamadım’’ dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, ‘‘trajedi’’ olarak tanımladığı hortum felaketinden etkilenen eyaletlere destek sözü verdi. ABD tarihinin en büyük fırtınalarından biriyle karşı karşıya olduklarını belirten Biden, ‘‘Hâlen kaç can kaybı olduğunu ve hasarın tam boyutunu bilmiyoruz’’ açıklaması yaptı.