Adıyaman’da yıkılan ve Peygamber Derneği’nin öğrenci yurdu olarak kullanıldığı iddia edilen binaya yönelik inceleme tutanağı ortaya çıktı. Binada nervürsüz demir kullanıldı, kolon-kiriş mevzuata uygun yapılmadı.

İhmal ve kâr hırsı öldürdü
Fotoğraf: BirGün

Mustafa BİLDİRCİN

BirGün, 6 Şubat’ta yaşanan depremde yıkılan Adıyaman Kapcami Mahallesi’nde bulunan apartmana yönelik soruşturma kapsamında hazırlanan keşif tutanağına ulaştı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan tutanak, depremde onlarca kişiye mezar olan apartmanda nervürsüz demir kullanıldığını ve kolon ile kirişlerin etriye aralığının uyumsuz olduğunu ortaya koydu. Tutanağa öte yandan, mahallede oturan bir yurttaşın yıkılan binada Peygamber Derneği isimli öğrenci yurdu bulunduğuna yönelik anlattıkları da kaydedildi.


6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler 10 kentte büyük yıkımlara yol açtı. Depremden en fazla etkilenen kentlerin arasında Adıyaman da yer aldı. Adıyaman’da 2 binden fazla bina yıkılırken on binlerce yurttaş yaşamını yitirdi.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı, depremin ardından soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında kentte yıkılan binalar mercek altına alındı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu’nun soruşturma kapsamında hazırladığı olay yeri inceleme ve keşif tutanağı, onlarca yurttaşın ihmal ve kâr hırsı nedeniyle yaşamını yitirdiğini gözler önüne serdi.

Cumhuriyet Savcısı İbrahim Yılmaz ve beraberindeki bilirkişi heyeti, 20 Şubat’ta Adıyaman Merkez İlçesi Kepcami Mahallesi’nde yıkılan binanın enkazına gitti. Binanın tamamen yıkıldığı tespit edildi. Yıkılan apartmanın çaprazındaki bir işletmenin sahibi olduğunu belirten yurttaş bilirkişi heyetine, yıkılan binada Peygamber Derneği isminde bir derneğin öğrenci yurdunun bulunduğunu söyledi. Bu ifadeler, olay yeri inceleme ve keşif tutanağına işlendi.

İnceleme heyeti, binanın çevresinin ayrıntılı fotoğraflarını çektikten sonra enkazdan karot ve demir örnekleri aldı.

İHMALLER ZİNCİRİ

Bilirkişi heyeti, deliller üzerinde inceleme yaptı. İncelemenin ardından, onlarca kişiye mezar olan binada kullanılan demirlerin nervürsüz olduğu belirlendi. Betonun parçalanması nedeniyle kiriş elemanlarından numune alamayan heyet, taşıyıcı elemanları üzerinde yapılan incelemenin sonuçlarını, “Kullanılan donatının nervürsüz olduğu ve taşıyıcı elemanlı olarak kullanılan kolon-kirişlerdeki etriye aralığının uyumsuz olduğu tespit edilmiştir” ifadeleriyle açıkladı.

Tutanağı hazırlayan Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, ayrıntılı raporun daha sonra hazırlanacağını kayıt altına alarak enkazın kaldırılmasında bir sakınca olmadığını bildirdi.