Kocaeli’nde, okul bahçesinde oynarken üzerine demir kapı düşen Mehmet Ali hayata tutunamadı. Eğitim Sen Şube Başkanı, ‘Kapının arızası biliniyordu’ dedi

İhmaller bir çocuğun daha hayatını çaldı!

YAĞMUR ÖZTÜRK

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yüzde 18’lik kesintisiyle yeni eğitim-öğretim yılına başlayan okullardaki fiziki eksiklikler ve yapılamayan hazırlıklar tehlike saçıyor. Bunun en ağır sonuçlarından biri Kocaeli’nin Derince ilçesinde yaşandı. Turgut Reis İlkokulu’nun bahçesinde oyun oynarken üzerine okulun demir bahçe kapısının devrilmesi sonucunda ağır yaralanan 7 yaşındaki Mehmet Ali İşler, 3 günlük yaşam savaşını kaybetti. Konu hakkında BirGün’e konuşan Kocaeli Eğitim-Sen Başkanı Hicran Turan, okulun kapısının arızalı olduğunun önceden bilinmesine rağmen onarılmadığını söyledi.

Olay 4 Ekim tarihinde Kocaeli ’nin Gölcük ilçesi Deniz Mahallesi Mehtap Sokak’taki Turgut Reis İlkokulunda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre 1. sınıf öğrencisi Mehmet Ali İşler, arkadaşlarıyla okul bahçesinde oynadığı sırada tuttuğu demir kapı aniden üzerine devrildi. Kilolarca ağırlıktaki demi kapının altında kalan çocuğu gören arkadaşlarının çığlıkları üzerine çevredekiler ve okul idarecileri olay yerine geldi. Hastaneye kaldırılan Mehmet Ali İşler doktorlar tarafından yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Hicran Turan, devrilen okul kapısının çok önceden arızalı olduğu bilindiği halde onarılmadığını kaydetti. Turan, “Okullara ayrılan ödenekler ne yazık ki yetersiz. Ayrılan kısmi ödeneklerle de okul yönetimleri kendi odalarını süslemeye öncelik veriyor. Ailemizin acısını paylaşıyoruz. Bu acı kayıpta ihmali olanları peşinde olacağız” diye konuştu.

Liste saymakla bitmiyor
Benzer bir olay Eylül ayında yaşanmıştı. Manisa’da antrenman yaptığı sahada üzerine kale direği düşen 7 yaşındaki Muharrem Ege Öztürk yaşamını yitirmişti. Art arda yaşanan bu olaylar, okul, spor salonu gibi çocukların zaman geçirdikleri yerlerin fiziksel anlamda güvenliği hakkında soru işaretleri yaratıyor.

Üstelik bu ölümler Ege ve Mehmet Ali’yle de sınırlı değil. İstanbul’da, üzerine okul tuvaletindeki lavabonun düşen Efe Boz, Malatya’da anaokulu havuzuna düşüp boğulan 5 yaşındaki engelli kız çocuğu Miray Korkmaz, İzmir Çiğlide okul servisinde unutulan 3 yaşındaki Alperen Sakin, Urfa’da okulun bahçesinde oynarken üzerine demir korkuluk devrilen 3 yaşındaki Mustafa Aslan, Muş’ta okul bahçesindeki kavak ağacının devrilen 11 yaşındaki Eren de alınmayan önlemler sonucu yaşamını yitiren çocuklardan sadece birkaçı.

***

‘İdare ile devlet sorumluluğunda’

Konu hakkında BirGün’e yaptığı değerlendirmede ihmallere dikkat çeken çocuk hakları savunucusu Ezgi Koman, okulların devlet sorumluluğunda olduğunu çocukların da bu bağlamda devletin ve idarenin sorumluluğunda olduğunu vurguladı. “Bu okullarda kişisel güvenlik meselesi çok uzun süredir çözülemeyen bir mesele” diyen Koman sözlerini şöyle sürdürdü: “6 yaşındaki Efe’yi hatırlayacaksınız. Üzerine lavabo düşerek yaşamına kaybetmişti. Efe’nin anne ve babasının ısrarıyla bu konu biraz gündeme geldi. Okullarda kişisel güvenlik sağlanmadığı için çocuklar yaşamını yitiriyor. Bu bir şekilde gündeme gelmişti. Ama hala Efe yaşamını kaybettiğinden beri en az 50 çocuk benzer şekillerde yaşamını kaybetti. Aslında buradaki yaşam kayıpları çok kolay önlenebilir. Gündem Çocuk Derneği kapatılmadan önce bir protokol yapmıştı MEB’le. On tane pilot okulda kontrol listeleri hazırlamıştı ve bu kontrol listeleri üzerinden okullardaki fiziksel güvenlikle ilgili riskleri tespit edip önleme programı vardı. Dernek kapatılınca bu yarım kalmıştı. Dolayısıyla bu sorunların önüne geçilebilir. Bu tamamen idarenin sorumluluğunda.”

***

‘Her sene 20 çocuk ölüyor’

Kapatılan Gündem Çocuk Derneği’nden Onur Yılmaz, Muharrem Ege Öztürk’ün ölümü ardından açıklamalarda bulunmuş ve her yıl 20’ye yakın çocuğun hayatını kaybettiğini söylemişti. Bakanlığa önlem alma çağrısında bulunan Yılmaz, “Tahminen her yıl 600 çocuk yaralanıyor, 20 çocuk da ölüyor. Her sene kale direği düşüyor, ama eğitim öğretim dönemi başlarken bu direkler gözden geçirilmiyor. Çocukların yaşamı bu kadar ucuz olmamalı” ifadelerini kaydetmişti.