OHAL kapsamında 1 Eylül 2016’da çıkarılan KHK ile Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen eski KESK Eş Genel Başkanı ve akademisyen Aysun Gezen, göreve iade edildi. Gezen, "Çok uzun süren bir adaletsizlik yaşadık. Bu süreç telafi edilmese bile adaletsizliği giderecek bir karar verildi" dedi.

İhraç edilen Aysun Gezen göreve iade edildi

Berkay SAĞOL

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen akademisyenlerin görevlerine iadeleri sürüyor.

1 Eylül 2016 tarihinde çıkarılan 672 No’lu KHK ile Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen eski KESK Eş Genel Başkanı ve akademisyen Aysun Gezen, ihraç edilmesinin üzerinden geçen yaklaşık 7 yıl sonra Ankara 21. İdare Mahkemesi tarafından göreve iade edildi. Ayrıca AYM, geçtiğimiz günlerde verdiği kararla örgüt üyeliği kararı yerine ‘iltisak’la suçlanarak memuriyetten ihraç, pasaport ve unvan iptallerini Anayasa’ya aykırı bulmuştu.

GEZEN: ÇOK UZUN SÜREN BİR ADALETSİZLİK YAŞADIK

İade kararının ardından BirGün’e açıklama yapan Gezen, “1 Eylül 2016’dan itibaren bize yaşatılan süreç, hiçbir somut delil olmadan tamamen soyut gerekçelerle KHK listelerinde isimlerimizin yazılması başından beri çok ciddi bir hukuksuzluktu. Çok uzun süren bir adaletsizlik yaşadık. Bu süreç telafi edilmese bile adaletsizliği giderecek bir karar verildi. Mahkemenin bu kararı bizim en başından söylediğimiz her şeyi doğrulayan bir karar oldu” dedi.

Hukukta yeri olmayan kavramlarla insanları fişleyerek kamu görevinden men etmenin ve yurttaşlık haklarını elinden almanın ciddi bir adaletsizlik olduğuna vurgu yapan Gezen, şunları dile getirdi: “Bu uğurda bir sürü insan hayatını kaybetti. Birçok kişi hastalandı veya hastalıklarla mücadele ederken durumları daha da ağırlaştı. Hayatını kaybettikten sonra işe iade edilenler oldu. Bu karar bize buruk bir sevinç yaşatıyor. Demokratik, özerk ve bağımsız üniversiteler istediğimiz için ihraç edilmiştik ve bu taleplerin arkasından giderek eşit ve özgür bir yaşam kurmak için mücadelemiz sürecek. Biz Ankara Üniversitesi’ne bir elma ağacı dikmiştik ve ihraç edildiğimizde o ağacı sökmüşlerdi. Şimdi onu tekrar dikeceğiz ve elma ağacı yeşerecek. Herkes dönene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

İADE EDİLEN AKADEMİSYEN SAYISI 10’A YÜKSELDİ

Ankara 21. İdare Mahkemesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Doç. Dr. Nilgün Erdem, Araştırma Görevlisi Ekin Değirmenci, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Burcu Yılmaz, Mersin Üniversitesi’nden Metin Altıok, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Emine Yönden Pehlivan, Hakkari Üniversitesi’nden Yaşar Akdağ ve Niğde Üniversitesi'nden Vahdet Mesut Ayan’ın da mart ayında görevlerine iade edilmesine karar vermişti. Ocak ayından itibaren Marmara Üniversitesi’nden Özdemir Aktan ve Ankara Üniversitesi’nden Dr. Dinçer Demirkent’le birlikte 21. İdare Mahkemesi’nin göreve iade kararı verdiği KHK’lı akademisyen sayısı 10 oldu.

Öte yandan akademisyenler Funda Şenol Cantek, Tezcan Durna, Nail Dertli ve Can Irmak Özinanır’ın OHAL Komisyonu’na yaptıkları ve olumsuz sonuçlanan başvurular sonrasında, Ankara 21. İdare Mahkemesi Cantek, Durna, Dertli ve Özinanır’ın davalarında ihlal kararı vermiş ve akademisyenlerin üniversitedeki işlerine geri dönmelerinin yolu açılmıştı.