Akademideki kıyımdan sonra birçok eylem gerçekleşti ve geçtiğimiz hafta hocalarla öğrencileri tekrar bir araya getirmek için bir festival düzenlendi

İhraçlara karşı dayanışmanın sesi daha gür çıkacak

Efe Subaşı

7 Şubat’ta çıkartılan 686 sayılı kanun hükmünde kararnameyle barış bildirisine imza atan akademisyenler okullarından ihraç edildi. İhraçlar sonucunda Türkiye’nin en eski konservatuarlarından biri olan DTCF Tiyatro Bölümü yetersiz hoca sayısı nedeniyle fiilen kapandı. Ancak bu KHK’nın altına imza atanlar, akademisyenlerle öğrencilerin bir daha ders yapamayacağını sananlar, Hababam Sınıfı serisinin efsane ormanda ders işleme sahnesini unuttular. “Okul her yerdir. Önemli olan öğrenmek, öğretmek, beraber olmak ve bir gaye için savaşmaktır” sözünden hiçbir şey anlamadılar ve Aldırma Gönül şarkısını bizim kadar severek dinlemediler.

Akademi kıyımından sonra birçok eylem gerçekleşti ve geçtiğimiz hafta hocalarla öğrencileri tekrar bir araya getirmek için bir festival düzenlendi: Başta Melike Tekin ve Ataberk Öge olmak üzere tiyatro bölümü öğrencileri, Kadıköy’deki tiyatrolarla ve tiyatro sanatçılarıyla birlikte ihraç edilen akademisyenlere destek amacıyla düzenledikleri Sokak Akademisi Festivali, 9-14 Nisan tarihleri arasında Kadıköy’de gerçekleşti.

Festival 9 Nisan Pazar günü saat 20.00’de Kadıköy Sahne’de yapılan bir konserle başladı. Konserde tiyatro sanatçıları: Alican Yücesoy, Barış Atay, Burçak Çöllü, Deniz Celiloğlu, Engin Alkan, Erol Ozan Ayhan, Funda Eryiğit, Pınar Yıldırım, Serkan Keskin ve Yiğit Serdemir akademisyenler için şarkı söyledi. Kadıköy Sokak Akademisi Festivali’ni ve gelişen süreci festival koordinatörleri Melike Tekin ve Ataberk Öge’yle konuştuk:

» Festival fikri nasıl ortaya çıktı?
Ataberk Öge: Yayınlanan KHK’dan sonra 13 Şubat’ta konservatuar öğrencileri olarak ortak eylem yapmaya karar verdik. Basın açıklamasından sonra hadi bir çay içmeye gidelim dedik ve oradan festival fikri ortaya çıktı.

» Hiçbir siyasi kurumdan veya herhangi bir vakıftan destek almadınız festival organizasyonu nasıl yapıldı?
Melike Tekin:
Dayanışmayla. İlk başta destek konseri gibi bir fikir aklımızda yoktu. Okullarından ihraç edilen hocalarımız derslerine devam etsin istiyorduk. Bu dersler katılımcılara ücretsiz ulaşsın ve hocalarımıza da destek olsun diye önce bir konser düzenlemeye karar verdik.

Ataberk Öge: 9 Nisan’daki konserden sonra 14 Nisan’a kadar on bir farklı atölye gerçekleştirdik. Bu atölyelerde ihraç edilmemiş ama ihraç edilen akademisyenlere desteğe gelen hocalarımız da vardı.

» İhraç edilen akademisyenlerle ve festivalle ilgili bir belgesel çalışması da var sanırım.
Ataber Öge:
Tüm bu yaşananlara nedense ana akım medyanın hiç ilgisi yok. Neden acaba. Evet, daha çok insana ulaşabilmek için gelişen süreçle ilgili bir belgesel çalışmamız var. Bizi şaşırtan yurt dışından: Fransa, Avusturya ve İsviçre’den basın kuruluşları bizimle temasa geçip röportaj yaptılar.

» Geçtiğimiz Cuma günü atölyeler bitti, devamı olacak mı?
Melike Tekin:
Umarız böyle bir şeye gerek kalmaz. Sonuçta hocalarımızın fakültelere geri dönüp oralarda ders anlatmasını istiyoruz, ama tabii ki hocalarımızla her zaman dayanışma içerisindeyiz.