Zaho’da gerçekleştirilen saldırının ardından İran’ın Türkiye’yi şikâyet ettiği BMGK tarafından da kınama yazısı yayımlandı. Irak Parlamentosu bir kez daha toplanma kararı alırken Doç. Dr. Demir “Açıklaması olamaz” dedi.

İhtimali bile akıl alır değil
Zaho’da ölen turistler için cenaze töreni düzenlenmişti. (Fotoğraf: MA)

Umut SERDAROĞLU

Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki Dohuk bölgesinde yer alan Zaho’ya düzenlenen saldırı gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Irak hükümeti tarafından Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) şikâyet edilmesinin ve Türkiye tarafından yapılan 22 bin 740 ihlale dilekçede yer vermesinin ardından BMGK’dan saldırıya yönelik kınama geldi. BMGK’den yapılan yazılı açıklamada, “Güvenlik Konseyi üyeleri, kurbanların ailelerine ve Irak hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesi'ne en derin taziyelerini ilettiler, yaralananlara acil ve tam iyileşme dilediler ve soruşturmalarla ilgili Irak makamlarına desteklerini ifade ettiler” denildi.

Öte yandan Irak Parlamentosu'nun da “Zaho saldırısı” gündemiyle bir kez daha toplanacağını duyurdu. Toplantıda Güvenlik ve Savunma Komisyonu ile Dış ilişkiler Komisyonu'nun saldırıyla ilgili hazırladığı ortak raporun tartışılacağı belirtildi.

Saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirildiğine dair açıklamalara yönelik uzun süredir sessizliğini koruyan Saray tarafından ise önceki gün AKP sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulanarak “Kuzey Irak'taki saldırılar planlı provokasyondur. PKK'ya özgü katliamdır” ifadelerini kullanmıştı.

Saldırıdan bu yana Türkiye ve Irak arasında yaşanan gerilimi Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Faik Demir BirGün’e değerlendirdi.

ÇOKTAN İSPATLANMIŞ OLMASI GEREKİRDİ

Uzun bir süredir Türkiye’nin Irak’ta operasyon gerçekleştirdiğini hatırlatan Demir, “Bu operasyonlar hem Irak hükümeti tarafından hem de Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından normal karşılanıyordu. Irak’ın toprak bütünlüğüne karşı yapılan bir saldırı olarak algılanmıyordu. Saldırının gerçekleştiği konum ve turistlerin saldırıda ölmesi sert açıklamalara yol açtı. Hâlâ tam olarak Türkiye’nin saldırıyı gerçekleştirdiği ispatlanamadı ancak bombalamaya dair belgeler Irak tarafından ortaya çıkartılırsa Türkiye açısından sıkıntılı bir süreç yaşanır” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Ali Faik DemirDoç. Dr. Ali Faik Demir

Saldırının Türkiye tarafından gerçekleştirilme ihtimali üzerine konuşan Demir, “Eğer böyle bir saldırı gerçekleştirilmişse bunun bilinçli yapıldığını düşünmüyorum. Ancak TSK’nın bilinçsizce böyle bir hata yapmış olması akıl alır gibi değil. Bunun açıklaması olamaz” dedi.

Şu ana kadar saldırının aydınlatılmış olması gerektiğini aktaran Demir, “Saldırının nerden geldiği, nasıl gerçekleştiğinin çoktan ispatlanmış olması gerekirdi. Teknolojinin geldiği noktada bu çok zor bir şey değil. Diğer taraftan Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki operasyonuna yönelik İran’ın tutumu ve Rusya ile İran ilişkisi de değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.

OLAY SALDIRININ ÖTESİNE GEÇTİ

Irak hükümetinin hâlâ kurulamadığının altını çizen Demir, “Körfez ülkelerinin Irak ile ilişkileri var ancak hâlâ Irak hükümeti meşru bir zemin oluşturamadı. Hükümetin başının Şii’ler tarafından çekilmesi İran’ın bölgedeki gücünü de artıracak bir mesele. Olay içerisinde çok fazla değişken var ve artık bu olay bombalı saldırının ötesine geçmiş durumda” diye konuştu.

Zaho’daki saldırının uzun bir süre gündemde kalmayacağını belirten Demir, “Birleşmiş Milletler tarafından herhangi bir yaptırım gelir mi, bunu ilerleyen günlerde göreceğiz.Diğer taraftan Irak’ın bu tür söylemleri daha fazla uzatacağını düşünmüyorum. Bu olay Türkiye’ye yaramadığı gibi Irak’a da yaramıyor. Irak’ın diplomatik ilişkiler ve çıkarları doğrultusunda Türkiye ile düşmanlık yapacak bir menfaati olduğunu düşünmüyorum” dedi.