İhvan kardeşliği de bir yere kadar: Hamas’a destek kesildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sudan'da İslamcı diktatör Ömer el Beşir’in devrilmesi sonrası oluşturulan yeni yönetim salı günü gerçekleşen başarısız darbe girişiminin ardından Hamas'a olan desteği sonlandırdı. Ülkeyi otuz yıl boyunca demir yumrukla yöneten devrik lider Ömer el Beşir zamanında Hamas'a verilen destek böylece yeni yönetimle birlikte son buldu.

Sudan'da 2019'dan bu yana iki yıllık süre içerisinde Gazze Şeridi’ni elinde bulunduran Hamas ile bağlantılı olduğu belirtilen ondan fazla şirketin varlıklarına el konuldu. Batılı istihbarat servisleriyle birlikte belirlenen finans kaynakları arasında emlak şirketleri, büyük holdinglerdeki ortaklıklar, oteller, döviz büroları, televizyon kanalları ve bir milyon hektardan fazla tarım arazisi bulunuyor. Bu şirketlerin Hamas'a uzun yıllar boyunca önemli bir gelir sağladığı düşünülüyor.
ABD'nin 'terörü destekleyen ülkeler' listesinden çıkarılan Sudan’ın, yaklaşık 50 milyar dolarlık borcu da silinme ya da ertelenme aşamasında.

Sudanlı ve Filistinli analistler, bu gelişmenin Hamas üyelerinin ve destekçilerinin yaşayabileceği, para toplayabileceği, İran yapımı silahların ve fonlarını Gazze Şeridi'ne kanalize edebileceği bir üssü kaybettiğini ifade ediyor.

El Beşir yönetiminin devrilmesi sonrası Hamas'a maddi destek verilmesinde kilit görevi üstlenen Sudan'daki bazı kişilerin ellerindeki nakit varlıklarla Türkiye'ye kaçtığı, ancak söz konusu şirketlere ait mal varlıklarının yüzde 80'inin Sudan'da kaldığı ifade ediliyor.

Sudan'da yeni hükümet geçtiğimiz nisan ayında 1958’den beri yürürlükteki İsrail’i boykot yasasını iptal kararı almış ancak bağımsız Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözümdeki tutumunun sabit olduğunu açıklamıştı.