İİSŞP İstanbul’daki işyerlerinde yaşananları raporlaştırdı: Önlem yok  hak gaspı çok

Türkiye’de koronavirüs salgınının merkezi olan İstanbul’da işçiler neler yaşıyor? İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), kentteki işyerlerinde yaşananları sektörlere göre inceleyerek raporlaştırdı. Rapor, 4 milyon civarında kayıtlı işçinin çalıştığı kentte alınan önlemlerin yetersiz, hak gasplarının ise yoğun olduğunu gözler önüne serdi. Birçok işyerinde koronavirüs testi pozitif çıkan işçilerin olduğuna dikkat çekilen raporda, “Zorunlu çalışılması gereken işyerleri dışında tüm işçilere ücretli izin hakkı talebimizi yineliyoruz” dendi.

Rapora göre, İstanbul’da bazı sektörlerde durum şöyle:

* Petrol, kimya, lastik, plastik ve ilaç sanayi: İstanbul’da bu sektörde 5 bini sendikalı 150 bin civarında işçi var. Otomotiv yan sanayine üretim yapan firmaların birçoğu durmuş durumda. Ücretsiz izinler ve zorunlu yıllık izin kullandırtma oldukça yaygın. Fabrikalarda taşeron işçileri yoğun şekilde işten çıkarılıyor.
* Liman, tersane ve depolar: 80 bin civarında işçi var, 7 bini sendikalı. Tuzla tersaneleri ve Ambarlı limanı başta olmak üzere koronavirüs vakaları görülüyor. Sendikalı işyerlerinde henüz vakaya rastlanmadı. Sendikasız işyerlerinde ise önlemler çok yetersiz. Ambarlı limanındaki işyerlerinde zorunlu yıllık izne çıkarmalar var. Tersanelerde ücretsiz izin uygulaması yaygınlaşıyor.
* Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar: 30 bini sendikalı 1 milyon civarında işçi var. İstanbul’da toplam AVM sayısı ise 136. AVM ve mağazalarda çalışan işçilerin büyük çoğunluğu ücretsiz izne çıkartıldı. Market işçileri ve internet üzerinden satış yapan yerlerde çalışan işçilerin ise iş yükleri çok artmış durumda.
* Gıda Sanayi: 10 bini sendikalı 140 bin civarında işçi çalışıyor. İstanbul’daki gıda fabrikalarının yüzde 70’ine yakını üretimlerini artırmış durumda. İşten atma yok ama 50 yaş üstü ve risk grubundaki işçileri zorunlu yıllık izne veya ücretsiz izne çıkarma uygulamaları yaygınlaşıyor.
* Çimento, toprak ve cam sanayi: 2 bin 500’ü sendikalı 25 bin civarında işçi var. Cam başta olmak üzere seramik ve çimentoda işten atmalar yaşanıyor. Kronik rahatsızlığı olanlar ücretsiz izne gönderiliyor.
* Genel işler/ belediyeler: 45 bini sendikalı 250 bin civarında işçi çalışıyor. Bazı belediyelerde kronik rahatsızlığı ve sağlık raporları bulunan işçiler izin konusunda idarecilerin keyfi tutumundan dolayı sorun yaşıyor. Yine bazı belediyelerde salgın sürecinde dönüşümlü çalışmadan dolayı genelgeye de aykırı olarak yol ve yemek paraları kesiliyor.