IKBY Başkanı Barzani; Irak merkezi hükümeti, Türkiye’nin de dahil olduğu bölge ülkeleri ve ABD’nin karşı olduğunu açıkladığı referandumun yapılacağını yineledi

IKBY Başkanı Mesud Barzani son kez konuştu: Referandum yapılacak!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, bugün yapılacak olan bağımsızlık referandumuna ilişkin son kararını dün açıkladı. Barzani referandumunun yapılacağını tekrarladı.

Erbil’de bağımsızlık referandumuna ilişkin basın toplantısı düzenleyen Barzani, Irak’ta merkezi hükümetle ilişkilerine değinerek, “Kürdistan halkına karşı katliam, soykırım, faili meçhuller ve kimyasal saldırılar yaşandı” dedi. “Yönetimin simaları değişti ancak zihniyetleri değişmedi” diyen Barzani, “Peşmergeye tek fişek göndermedikleri gibi, maaş ve bütçeyi de kestiler. Kürdistanlıları yok sayma retoriğini terk etmediler” ifadelerini kullandı. Barzani, merkezi hükümete eleştirilerine devam ederek, “Üzerinde anlaştığımız devleti mezhep devletine dönüştürdüler” dedi.

‘Bağdat ile diyalog sürecek’
Bağdat yönetimiyle olan sorunlarının çözümü için çok çabaladıklarını savunan Barzani, “Çabalarımızın sonuç vermediğini gördük ve tüm tarafların desteğiyle referandum kararı aldık. 25 Eylül’de yani yarın, kararımızı vereceğiz. Tehdit diliyle karşı karşıya kaldık ama bunda ne günah var? Bir halk kararını verecek” ifadelerini kullandı.

Barzani, referandumun ardından sürecin devam edeceğini belirterek, “Yarın demokratik bir süreç başlayacak. Referandum sınırların belirlenmesi değildir. Bağdat ile diyalog ve müzakereler devam edecek” diye konuştu.

‘Kapıları kapatmadık’
Öte yandan ofisinden yapılan açıklamada, Barzani’nin dün, Erbil’in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Jan Kubis’i kabul ettiği belirtildi.

Açıklamaya göre, uluslararası toplum ve BM’nin referandumun iptal edilmesi çağrıları hakkında Barzani, Kubis’e, “Referandumun demokrasinin en sade hali olduğunu belirterek, halkın kararını verdiğini, bundan geri dönüş olmayacağını ve 25 Eylül’de referandumun sonuçlanacağını” söyledi.

Barzani ayrıca “Bağdat ile görüşmelere açık olduklarını, kapıların kapatılmadığını, sınır ve diğer meseleleri çatışmadan uzak barışçıl bir ortamda görüşebileceklerini” kaydetti.

Barzani, IŞİD’le mücadelede üstlendikleri rolü oynamaya devam edeceklerini ve Irak ordusuyla işbirliğini sürdüreceklerini de sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?
IKBY Başkanı Barzani, 7 Haziran’da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül’de Bölge’de bağımsızlık referandumu yapacaklarını duyurmuştu. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY’nin tek taraflı referandum kararının “anayasaya aykırı” olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında “seçilen yolun çok riskli olduğunu” kaydederek kararın iptal edilmesini istemişti.

Türkiye ve İran da IKBY’nin referandum kararına sert tepki göstermiş, iki ülke olası gelişmelere karşı yakın diyalog kurmuştu.