Batı ittifakı ile Rusya ve Çin arasında süren hegemonya mücadelesi keskinleşiyor. Ukrayna savaşı cepheleri daha da belirginleştirirken Brüksel ve Astana’da gerçekleştirilen zirveler karşılıklı meydan okumalara sahne oldu.

İki cepheli zirvede meydan okumalar
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin liderliğini yaptığı Batı dünyası ile Rusya ve Çin arasında süren mücadele her alanda sürüyor. Ukrayna savaşı iki cephe arasında gerilimi daha da tırmandırırken Brüksel ve Astana’da yapılan zirvelere yeni dünya düzenine kimin liderlik edeceğine dair mesajlar damga vurdu.

Batı ittifakının savaş örgütü NATO’nun savunma bakanları ‘Ukrayna savaşı’ gündemiyle Brüksel’de bir araya gelirken Kazakistan’da da Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı toplandı.

Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın iki günlük zirvesinde Rusya’ya karşı kuşatmanın artırılması kararı çıktı. Ukrayna’ya her türlü silah ve lojistik desteğin verilmesinin karar altına alındığı zirvede 15 ülkenin savunma bakanları, Avrupa hava savunmasının güçlendirilmesi için ‘Avrupa Gök Kalkanı Girişimi’ kurulması konusunda uzlaştı.

RUSYA’YA KARŞI KALKAN

Girişimde Almanya, İngiltere, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Hollanda, Norveç, Slovakya, Slovenya ve Romanya yer aldı. Almanya öncülüğündeki girişim, hava savunma ekipmanları ve füzelerini ortak satın almayla Avrupa hava ve füze savunma sistemi kurulmasını hedefliyor.

NATO’dan yapılan açıklamada, bu girişimin NATO’nun entegre hava ve füze savunmasını güçlendireceği bildirildi. NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, "Bu taahhüt, Rusya’nın Ukrayna’da yol açan saldırılarına şahit olduğumuz günümüzde daha da hayati öneme sahiptir" ifadesini kullandı.

Brüksel’deki NATO toplantısında yer alan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Avrupa Sema Kalkanı Girişimi için oluşturulan niyet mektubuna imza koymadı. Ankara uzun bir süredir NATO ve Batı ülkeleriyle Rusya arasındaki savaşta denge politikası izlemeye çalışıyor.

ASYA’NIN ZAMANI GELDİ

Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Zirvesi’nde adeta gövde gösterisi vardı. Açılış konuşmasında ‘dünyanın gerçek anlamda çok kutuplu hale geldiğini’ söyleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, "Yeni güç merkezlerinin geliştiği Asya, bunda kilit bir rol oynuyor” dedi. Avrasya bölgesinde ekonomi ve ticari alanında büyük potansiyelin olduğunu belirten Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko da Asya ülkeleri ile etkileşimin kendileri için öncelikli olduğunu belirterek "Asya’nın zamanı geldi. Bu zamanı kaçırmamak çok önemli" dedi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da hazır bulunduğu zirvede Özbekistan, Çin, Pakistan, Rusya, Azerbaycan, Belarus ve Kırgızistan gibi ülkelerin liderleri katıldı.